3473 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Rumble Fish
En ung oprørsk voldselsker vil hellere end gerne slippe for at gå i skole.
VISUELT STÆRK BERETNING
Dette ungdomsdrama er både stilrent enkelt men samtidig også for overdrevent ekspressionistisk og teknisk betonet. Det bliver desværre for meget af det gode med den megen panoreren rundt i skyggefyldte gader.

Og med Francis Ford Coppolas sort/hvide briller er der lagt sidste hånd på at gøre filmen så teknisk revolutionerende som muligt.

Stemningsvirkninger
På den anden side er det svært at se bort fra, at disse virkemidler giver nogle fine stemningsvirkninger og nyt liv til en måske lovligt tynd historie. Fotograferingen i sort/hvid har jo trods alt også (delvist) en mening, idet hovedpersonen er farveblind. Man må formode, at historien er fortalt fra hans synsvinkel.

Oprørsk voldselsker
Matt Dillon spiller den oprørske voldselsker, der hellere end gerne vil slippe for at gå i skole. I begyndelsen af filmen ses han i slagsmål med en bandeleder, og midt i seancen dukker hans storebror, kaldet Motorcykeldrengen, op, efter at have været væk i længere tid.

Denne storebror er noget speciel, og han anses som helt af andre unge i området. Han spilles af Mickey Rourke, der perfekt kombinerer den bløde med en hård side ved hjælp af finurlig mimik.

Resten af filmen følger man de to brødre, der forsøger at finde hinanden, eller bare sig selv, ved at vade rundt i gaderne længe efter mørkets frembrud.

Motorcykeldrengen har det ikke let, og han bliver efterhånden mere og mere åndsfraværende.

Æstetisk eksplicit
Bag sin æstetiske eksplicitte facade fungerer "Rumble Fish" efter nogle ret kendte skabeloner. Historien er mange steder tynd, men det er aldrig direkte forudsigeligt. Her er ingen klichéer, man på forhånd har gættet.

Det væsentligste problem ved "Rumble Fish", er, at den er for indadvendt i sit billedsprog, og det kommer til at smitte af på historien og skuespillet, og det hele virker efterhånden alt for eventyragtigt.

I hvert fald er det ikke en nem film at leve sig ind i. Det havde næppe ændret noget med farve og "højt humør" - dertil er historien stadig for indadvendt.
Anmeldt i 1993 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Rumble Fish

Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7
Fakta om filmen
1983, USA, Drama, 90 min
Dansk titel: Motorcykeldrengen
Instr: Francis Ford Coppola Prod: Fred Roos, Doug Claybourne  Manus: Susan E. Hinton, Francis Ford Coppola  Baseret på: roman af Susan E. Hinton  Foto: Stephen H. Burum  Klip: Barry Malkin  Mus: Stewart Copeland  
Medvirkende:
Matt Dillon (Rusty James)
Mickey Rourke (The Motorcycle Boy)
Diane Lane (Patty)
Dennis Hopper (Father)
Nicolas Cage (Smokey)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.