3467 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Projekt X
En ung jagerpilot deltager i et forsøg med chimpanser som piloter. Men han bryder sig bestemt ikke om måden, dyrene bliver behandlet på.
UNDERHOLDENDE PROJEKT
Den friskfyragtige, unge skuespiller Matthew Broderick, der hovedsaglig har høstet succes i overfladiske komedier ses her i en anderledes seriøs og ganske udmærket rolle.

Stanley Weisers historie er både underholdende og uforudsigelig, men den mangler dét pust af mystik og nerve, der kunne have gjort "Project X" til en virkelig god film.

Et storstilet projekt
Matthew Broderick spiller en ung jagerpilot, der efter at have stjålet et jagerfly for at imponere en pige, skal forsøge at bevise, han er noget værd ved at deltage i et storstilet projekt.

Hæren har købt omtrent 25 intelligente chimpanser, der skal trænes i at håndtere flysimulatorer. Det hedder sig, at man vil kunne erstatte amerikanske jagerpiloter med aber, hvis det engang skulle blive nødvendigt.

Bestrålingsforsøg
Hvad jagerpiloten ikke ved, er at hans snart gode abevenner i virkeligheden skal udsættes for atomstråling, mens de "flyver", så forskerne kan observere, hvor længe "piloten" kan flyve med bestrålet legeme.

Det kommer derfor som et hårdt slag for den unge mand, da hans bedste ven, den lille nuttede chimpanse Virgil, indkaldes til det omtalte forsøg. Og da skrider han da også ind i sidste øjeblik for at redde sin ven.

Med hjælp fra dén kvinde, der i sin tid lærte Virgil både tegnsprog og menneskelig mimik, formår jagerpiloten at befri aberne fra deres fangenskab, men han standes i sit forsøg på at flyve af sted med flere aber i lasten. Men aberne kan vel efterhånden også flyve sig selv i sikkerhed.

Glimrende abespil
Der er megen sjov forbundet med det fremragende chimpanse-skuespil - især Virgil, der faktisk er ganske nuttet. Det er det, filmen overlever på, disse tiltalende pelsdyr og deres vidunderlige stil.

Men der er også visse momenter ved den menneskeskabte side af historien. For selvom filmen aldrig bliver rigtig nervepirrende, er der alligevel mange spændende sider ved det absurde projekt og dets utiltalende ledere.

Intetsigende soundtrack
James Horner har endnu engang byttet rundt på egne noder, som så ofte før - og ikke mindst siden - og skabt et ualmindelig intetsigende soundtrack.
Anmeldt i 1997 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Projekt X

Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7
Fakta om filmen
1987, USA, Action, 102 min
Dansk titel: Projekt X
Instr: Jonathan Kaplan Prod: Walter F. Parkes, Lawrence Lasker  Manus: Stanley Weiser  Foto: Dean Cundey  Klip: Nicholas Brown  Mus: James Horner  
Medvirkende:
Matthew Broderick (Jimmy Garrett)
Helen Hunt (Teri)
Bill Sadler (Dr. Carroll)
Johnny Ray McGhee (Robertson)
Jonathan Stark (Sgt. Krieger)
Robin Gammell (Col. Niles)
Jean Smart (Dr. Criswell)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.