3467 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Awakenings
En gruppe hjerneskadede patienter vækkes for en stund op til overfladen af en læge.
BEMÆRKELSESVÆRDIG HISTORIE
Her er en film lidt i stil med Rain Man (1988), hvori amerikanske filmmagere forsøger at være alternative med en historie om det mangfoldige ved livet.

Stor variation
Og instruktøren Penny Marshalls måde at behandle emnet på er bedre, mindre amerikansk og langt mere varieret end Barry Levinsons Rain Man.

Mirakel-behandling
Den nye læge Malcolm Sayer ankommer til et langtidshospital i Bronx, der beskæftiger sig med hjerneskadede patienter. Gennem omfattende research erfarer Sayer, at alle patienterne har lidt af den samme parkinson-lignende sygdom, før de mistede kontakten med omverdenen, og han vil forsøge at give en af patienterne noget medicin, der i bedste fald vil kunne vække ham tilbage til livet.

Åndsfriske patienter
Hans forsøgsperson er Leonard Lowe, og resultatet af behandlingen er mirakuløst. Snart kan Leonard gå, tale, spise og smile ved egen hjælp. Nu støtter de andre patienters pårørende dr. Sayers forsøg, og snart er alle patienter oppegående og ufattelig åndsfriske.

Det er næsten for godt til at være sandt (men det er sandt, for filmen bygger på en virkelig begivenhed). Efterhånden begynder det at gå ned ad bakke for Leonard igen, og han begynder at få spastiske symptomer, inden han på ny havner i sin koma-tilstand. Det samme gælder de andre patienter. Ingen kan forklare, hvorfor det sker.

Stærkt skuespil
Båret af to meget stærke skuespillerpræstationer af Robin Williams og Robert De Niro, fremstår "Awakenings" som en både bevægende, oprigtig og uforudsigelig film. Der er nogle få overdrivelser i filmen, men ellers er historien fortalt på et meget jordnært og billedligt smukt plan. Randy Newman har næppe skrevet bedre filmmusik, og anvendelsen af den er ikke dominerende.
Anmeldt i 1992 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Awakenings

Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7
Fakta om filmen
1990, USA, Drama, 117 min
Dansk titel: Livet længe leve
Instr: Penny Marshall Prod: Walter Parkes, Lawrence Lasker  Manus: Steve Zaillian  Baseret på: roman af Oliver Sacks  Foto: Miroslav Ondricek  Klip: Jerry Greenberg, Battle Davis, Jere Huggins  Mus: Randy Newman  
Medvirkende:
Robin Williams (Dr. Malcolm Sayer)
Robert De Niro (Leonard Lowe)
Julie Kavner (Eleanor Costello)
Ruth Nelson (Mrs. Lowe)
John Heard (Dr. Kaufman)
Penelope Ann Miller (Paula)
George Martin (Frank)
Richard Libertini (Sidney)
Bradley Whitford (Dr. Tyler)
Max Von Sydow (Dr. Peter Ingham)
Peter Stormare (Neurochemist)
Adam Bryant (Librarian)
Priser:
AAN, Bedste manuskript
AAN, Bedste skuespiller (De Niro)
AAN, Bedste film
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.