3472 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

101 Dalmatians
En meget ondsindet rigkvinde vil for alt i verden slagte 101 skønne dalmatinerhvalpe for at få lavet sig en pels af dem.
DISNEY IGEN IGEN
"101 Dalmatians" begynder lovende med en række utroligt morsomme, veloplagte og varierede scener. Men det er desværre det eneste tidspunkt i denne Disney-film, hvor man føler sig rigtig godt underholdt.

Hollywood-komedie-gade
Allerede efter et kvarters tid kører filmen ind ad en sædvanlig Hollywood-komedie-gade, der er ensrettet og ender i en blindgyde. Der bliver alt for langt imellem de livlige og opfindsomme scener, der prægede filmen så fint i begyndelsen.

Jeff Daniels spiller computerspils-designeren Robert, der er en garvet ungkarl. Den eneste han bor sammen med er den flotte han-dalamatiner Pongo. Men det skal der snart blive lavet om på.

Da Pongo pludselig forelsker sig hovedkulds i en hun-dalmatiner og trækker sin cyklende herre gennem byen, bliver det begyndelsen på en dobbelt-forelskelse.

Dobbelt-forelskelse
Hun-dalamatineren Perles herre er nemlig den enlige kvinde Anita, der tilfældigvis ønsker sig en mand. Anita spilles af Joley Richardson. Roberts og Anitas fælles interesse for dalmatinere fører hurtigt til et storstilet bryllup.

Der går ikke mange øjeblikke, så er både Perle og Anita gravide, og alt synes at være rosenrødt. Men i kulissen står den pels-fanatiske mangemillionær Cruella de Vil, hvis ondsindede magtbegær karakteriseres overbevisende af en veloplagt Glenn Close.

Hundende får en på frakken
Da hun får nys om, at der kommer hvalpe i Roberts og Anitas hjem, sætter hun alt ind på at få fat på hvalpene. De kunne jo blive til mange dejlige pelse. Det lykkes da også hendes to torske-dumme hjælpere at proppe hvalpene i en sæk og køre dem ud i et øde beliggende, forladt slot, indtil det er meningen, at den velkvalificerede "afpelser" "Skinner" skal komme og give dem én på frakken.

Dyre-sammenhold
Men inden da får hvalpene hjælp af alverdens dyr, der i et rørende fællesskab baner vejen for, at de pote i pote kan komme i sikkerhed. Hunde, katte, mus, rotter, stinkdyr, heste, grise, køer og får er alle de små hvalpe behjælpelige.

Mens Cruella de Vil og hendes hjælpere ender i fængsel, kommer hvalpene hjem til deres forældre. Men nu er der pludselig ikke kun 15 hvalpe. Nu er der 101, men det gør da ikke noget. Én fra eller til..

En dalmatiner pr. minut
Således er der én nuttet dalmatiner for hvert minut, filmen varer. Men det er ikke nok til at få filmen til at fungere. Hvor veltrænede, dygtige, charmerende og indtagende hundene end måtte være, kan de ikke gø sig ud af den meget tyndt skrevne og særdeles rodede historiet.

Handlingen er ukoncentreret. Først tror man, filmen skal handle om Robert og Anita og deres kamp for at få hvalpene tilbage. Men det nygifte par ser vi slet ikke igen før i slutningen af filmen.

Spredt & overfladisk
Cruella de Vils optræden i filmen er også spredt og overfladisk. Det er alle hundene, der er stjerner, men den dukkehus-søde fremstilling af de sortplettede, der i lettere overgearet "Alene hjemme"-stil skal forsøge at slippe helskindet fra skurkene, fungerer aldrig helt perfekt.

"101 Dalmatians" er fest og farver for børnene, men for meget synkroniseret forudsigelighed fra Hollywood til de mere voksne biografgængere.
Anmeldt i 1997 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
101 Dalmatians

Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7
Fakta om filmen
1997, USA, Komedie, 101 min
Dansk titel: 101 dalmatinere i levende live
Instr: Stephen Herek Prod: John Hughes, Ricardo Mestres  Manus: John Hughes  Foto: Adrian Biddle  Klip: Trudy Ship  Mus: Michael Kamen  
Medvirkende:
Glenn Close (Cruella de Vil)
Jeff Daniels (Robert)
Joley Richardson (Anita)
Joan Plowright (Nanny)
Hugh Laurie (Jasper)
Josh Evans (Pensioner with Bulldog)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.