3467 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Leaving Las Vegas
Ingen kan ændre på den beslutning en ung mand har taget om at drikke sig ihjel. End ikke en forelskelse.
UFORGLEMMELIGT KÆRLIGHEDSDRAMA
Mike Figgis' "Leaving Las Vegas" er et utraditionelt kærlighedsdrama, som man ikke lige ryster af sig bagefter. Præget af et væld af overraskelser med sin eksperimenterende fortællestil og sin fremragende personinstruktion.

Langsommeligt selvmord
Ben Sanderson har besluttet sig for at drikke sig ihjel. Han kan ikke længere huske hvorfor, men han hæver alligevel alle sine penge og kører til Las Vegas for at begå det langsommelige selvmord dér.

En af de første personer han møder i spillebyen er den prostituerede kvinde Sera, som han tager med sig hjem for at have en at tale med. Men da de skilles sent om aftenen, ønsker ingen af dem, at de ikke skal ses mere.

Gensidig accept
Sera har for første gang følt noget for en "kunde", og Ben holder meget af hendes omsorgsfulde selskab. Så de begynder at se mere og mere til hinanden og forelsker sig. Hovedårsagen til denne forelskelse er den gensidige accept.

Ben accepterer, at Sera arbejder som prostitueret, og Sera affinder sig med, at Ben drikker sig ihjel. De er begge to frit stillet, men kærligheden imellem dem vokser for hver dag. Ben drikker sig døden nærmere, imens Sera bliver mishandlet ude i byen af liderlige fyre.

Tragedien lurer
Begge ved de, at tragedien lurer forude, men i takt med at vodkaflaskerne tømmes, nærmer de to sig mere og mere hinanden.

Man er på i mødet med filmen, bevæget og fascineret af det fantastiske skuespil, som især Nicolas Cage byder på. Og mindst ligeså fascineret af Mike Figgis' anderledes vinklinger og klip.

Sorte klip
De mange "sorte klip" husker man især efter filmen. De giver tilskueren tid til at tænke over de foregående scener, inden den næste kommer. Mike Figgis har endda selv komponeret den stemningsskabende musik.

Nogle af de mest intense scener i filmen opstår, da Ben har abstinenser og rystende må kæmpe sig ud til vodkaen i køleskabet, og når Sera gennembanket vender tilbage fra job.

Bitter & tragisk
På samme tid smuk, bitter og tragisk er "Leaving Las Vegas" en film, der holder et stramt tag i tilskueren samtlige minutter og giver en masse stof til eftertanke.
Anmeldt i 1995 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Leaving Las Vegas

Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7
Fakta om filmen
1995, USA, Drama, 107 min
Dansk titel: Leaving Las Vegas
Instr: Mike Figgis Prod: Lila Cazès, Annie Stewart  Manus: Mike Figgis  Baseret på: roman af John O'Brien  Foto: Declan Quinn  Klip: John Smith  Mus: Mike Figgis  
Medvirkende:
Nicolas Cage (Ben Sanderson)
Elisabeth Shue (Sera)
Julian Sands (Yuri)
Richard Lewis (Peter)
Steven Lewis (Marc Nussbaum)
Kim Adams (Sheila)
Priser:
AA, Bedste skuespiller (Cage)
AAN, Bedste adopterede manuskript
AAN, Bedste instruktion
AAN, Bedste skuespillerinde (Shue)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.