3473 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Beach, The
Tre trendy unge ankommer til en hemmelig strand, hvor alt ånder fred og idyl, indtil naturlige fjendskaber opstår og skaber uro.
TREND OG FORFALD I THAILAND
Så vendte Leonardo DiCaprio atter tilbage til filmens verden efter en længere pause. "Titanic" gjorde ham mør i knæene, og han havde svært ved at finde sig selv efter storfilmens overvældende succes. Først da han læste John Hodges manuskript til filmen "The Beach", baseret på Alex Garlands roman af samme navn, følte DiCaprio, at der var en mulighed for at genfinde glæden ved skuespillerfaget.

Filmen er kun DiCaprio
Der er en rimelig grund til her at skrive så mange indledende ord om Leonardo DiCaprio, for filmen "The Beach" er stort set ikke andet end ham. Han spiller den altdominerende rolle som den omvandrende kvindebedårer Richard, en amerikansk knægt, der er flygtet fra hjemlandets efterhånden ensformige teknologiske verden. Han er nu havnet i Thailand, hvor han agter at slå sig løs og finde nye gode grunde til livet.

På et hotel i storbyen møder han den hærgede brite Daffy (Robert Carlyle), der stikker Richard et kort over en hemmelig paradisø, inden han stikker sig selv ihjel. Det bliver nu en besættelse for Richard at finde vej ud til øen, og sammen med et ungt fransk par rejser han mod paradiset.

Allerede ved første øjekast har Richard forelsket sig i den kvindelige part af parret, den yndige Françoise (Virgine Ledoyen), men han må undertrykke ungdommens voldsomme begær lidt endnu...

Omsider finder trekløveret ud til øen, og det lykkes dem at kante sig vej gennem bevogtede opiummarker til stranden. Her viser det sig imidlertid, at en hel gruppe af trendye civiliserede mennesker (sjovt nok stort set alle på Richards alder) har slået sig ned og fører en fri og legende let tilværelse i al hemmelighed. Det allervigtigste for dem er, at hemmeligheden om øen og stranden ikke spredes.

Hurtig benspredning
Hvad der til gengæld spredes ret hurtigt er Françoises ben, så Richard i måneskinnet kan trænge ind i hende med al sit ungdommens brusende begær. Det bliver kun til et mindre opgør mellem Richard og Françoises franske kæreste Étienne (Guillaume Cenet), så er han utrolig nemt stort set helt skrevet ud af manuskriptet.

Nu begynder det hele at gå i vasken: Richard har inviteret et par bøvede fyre fra fastlandet til at komme ud på øen - men det må man ikke! Richard stilles derfor til ansvar for sine handlinger, hvilket resulterer i, at han isolerer sig og på hulemandsvis hopper rundt i vildnisset - med de værst tænkelige forbrydelser i hovedet...

Skræddersyet til teenagere
"The Beach" mangler en bedre struktureret historie. Manuskriptets første del synes i alt for høj grad skræddersyet til et teenage-publikum. Alle disse trendye unge, der hopper rundt og spiller volleyball til rytmisk moderne toner. Den anden del af manuskriptet synes helt ude af trit med første halvdel. De talrige yderst blodige scener bliver udelukkende ækle og usmagelige (på nær hajangrebet).

DiCaprios spil er i store træk udmærket, men det er ikke rimeligt, at markedsføre en så middelmådig film udelukkende på en teenagestjerne som ham. Alle biroller spiller i en eller anden grad hele tiden op til Richard. Alle (på nær en enkelt asocial fyr) synes, at Richard bare er cool og tough, og de lægger ikke skjul på deres respekt. Birolleskuespillet er acceptabelt men unuanceret. Værst spillende er den ranglede tropsfører Sal (Tilda Swinton).

Moderne computermusik akkompagnerer de ofte ret flotte naturbilleder, i det hele taget er filmen teknisk flot gennemarbejdet. Der er ikke en finger at sætte på DiCaprios ungdommelige overkrop, som til lejligheden er blevet både pudset og poleret.
Anmeldt i 2000 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Beach, The

Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7
Fakta om filmen
2000, USA, Drama, 119 min
Dansk titel: Stranden
Instr: Danny Boyle Prod: Andrew MacDonald  Manus: John Hodge  Baseret på: Roman af Alex Garland  Foto: Darius Khondji  Klip: Masahiro Hirakubo  Mus: Angelo Badalamenti  
Medvirkende:
Leonardo DiCaprio (Richard)
Tilda Swinton (Sal)
Virginie Ledoyen (Francoise)
Guillaume Cenet (Étienne)
Paterson Joseph (Keaty)
Robert Carlyle (Daffy)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.