3472 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Judgment (tv)
En katolsk præst får mere ud af sine alterdrenge, end sundt er og sætter et lavineskred og en retssag i gang.
DEN ONDE PRÆST EN TV-FILM I DEN BEDRE ENDE
Overraskende medrivende amerikansk tv-film, der med følsom hånd tager problematikken omkring børnemishandling indenfor den katolske kirke op.

Alterdreng søges
En dag bliver en god og meget troende katolsk familie spurgt, om de vil have, at deres ca. 10-årige søn skal blive alterdreng. Præsten vil gerne oplære ham sammen med en del andre drenge, og han tager dem bl.a. med på lejr, for "at det kan gå stærkere med indøvelsen".

I starten er drengen (udmærket spillet af Michael Faustino) glad for at være hos præsten, men efterhånden bliver han mærkeligt fraværende og angst, når han kommer hjem. Forældrene kan ingenting forstå, og tror i første omgang ikke sønnen, når han siger, at præsten har leget med hans pee-pee.

En væmmelig præst
Især faderen tror ham ikke, men moderen begynder efterhånden at få mistanke, sønnen har jo ændret adfærd og er slet ikke til at kende igen, og hun ønsker nu præsten (forbavsende ringe spillet af David Strathairn) fængslet.

De vrede forældre finder efterhånden sammen, også med andre af de ni udsatte forældrepar, og sammen går de til en advokat, der tilbyder hvert barn $220.000 i erstatning mod at lade kirken være i fred. Syv af forældreparrene accepterer denne ordning, men Faustinos forældre vil ikke acceptere, og de hyrer en ikke-troende advokat.

Overvejende effektiv
På mange måder er historien meget forudsigelig og "dum", men den rummer alligevel en overvejende effektiv, høj underholdningsværdi. Der er, ikke overraskende, mange slemme amerikanske fordomme i historien, fx er det seksuelt afvigende jo stadig et slemt tabu, og vi ser kun set et par stofdukker udstyret med kønsdele, når drengen skal fortælle børnepsykologen om sine oplevelser.

Leg med pee-pee
Mor og far har endnu ikke hørt, hvad præsten har gjort ved sønnen. De vil ikke høre det, uh nej, og drengen har ikke lyst til at fortælle det. Advokaten borer lidt i den amerikanske moral spørger højrøstet drengen, hvor præsten gav ham sin pee-pee og hvordan den så ud. Uha nej, må man overhovedet sige noget så slemt på amerikansk film? Er det ikke strafbart?
Anmeldt i 1993 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Intet billede af filmen Judgment (tv)

Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7
Fakta om filmen
1990, USA, Krimi, 87 min
Dansk titel: Judgment (tv)
Instr: Tom Topor Prod: Dan Wigutow  Manus: Tom Topor  Foto: Elememer Gracya  Klip: Cynthia Scheider  Mus: Cliff Eidelmann  
Medvirkende:
Keith Carradine (Pete Guitry)
Blythe Danner (Emmeline Guitry)
Jack Warden (Claude Fortier)
David Strathairn (Father Frank Aubert)
Mitchell Ryan (Dave Davis)
Bob Gunton (Monsignor Beauvais)
Robert Joy (Mr. Hummel)
Dylan Baker (Father Delambre)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.