4240 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Inn i mørket
Da 8-årige Nikolai bliver kørt ned af naboen, havner han i koma. Men hvem har skylden, og hvordan håndterer forældrene sagen?
ÆRLIG FRUSTRATION
Thomas Wangsmos spillefilmsdebut som instruktør og manuskriptforfatter rummer et hudløst ærligt portræt af en den uhåndgribelige krise, da 8-årige Nikolai bliver påkørt og havner i koma.

Rolig fortællestil
I den beundringsværdigt rolige fortællestil mærker man på egen krop og sjæl de håbløst frustrerede forældres møde med uvished, sorg, afmagt og frustration.

For Wangsmos film er tro mod det indre dramas enorme styrke og lader det stå alene, helt uden omsvøb.

Nærhedens smerte
Det afføder en filmoplevelse, hvor man det meste af tiden holder vejret i mødet med de nævnte følelser. Fokus er på nærheden smerte, og lyddesignet er en af filmens helt store styrker.

Sneens knitren under støvlerne, vinden i de nøgne birkegrene, et par fugle der letter mod den grå vinterhimmel. Her er ingen forstyrrende elementer.

Fravær af musik
Thomas Wangsmo har helt tydeligt en stærk fornemmelse for musikkens virkning i film - eller snarere fraværet af musik: "Inn i mørket" står særligt stærkt, fordi hele dramaet er fritaget for stemningstapet.

En indre stemning
Til gengæld fungerer de få musikalske virkemidler, der trods alt er, anderledes intimt og perspektiverende; som oftest del af filmens handling, eller sammensmeltende fra en indre stemning til filmens atmosfære.

Stærk intensitet
Skuespillet bærer også præg af filmens ærlighed. Forståelsen for det indre dramas styrke lyser også ud af skuespillerne, hvor de fire voksne og venneparrets søn, Martin, alle spiller med meget stærk intensitet.
Anmeldt i 2014 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2016
Udskriftsvenlig udgave
Inn i mørket

Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7
Fakta om filmen
Dansk titel: Inn i mørket
Instr: Thomas Wangsmo Prod: Daniel Henriksbø, Thomas Wangsmo  Manus: Thomas Wangsmo  Foto: Patrik Säfström  Klip: Thomas Wangsmo  
Medvirkende:
Thorbjørn Harr (Jan)
Fridtjov Såheim (Svein)
Ellen Dorrit Petersen (Anita)
Laila Goody (Sigrun)
Kåre Conradi (Arild)
Fredrik Grøndahl (Martin)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.