4240 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Bronenosets Potyomkin
Om bord på panserkrydseren Potemkin bliver besætningen utilfredse med maden og starter et oprør, der spreder sig i land.
UNIK ÆSTETIK
En udødelig klassiker og i alle filmteoretiske sammenhænge endevendt perle. Eisensteins "Panserkrydseren Potemkin" tåler et gensyn med jævne mellemrum for at sætte filmkunsten i perspektiv.

Filmen skildrer mytteriet i Sortehavsflåden i 1905 og den efterfølgende opstand mod zarstyret i Sovjetunionen.

Blodigt oprør
Handlingen udspiller sig dels om bord på Panserkrydseren Potemkin, dels i havnebyen Odessa. Her går besætningen i land efter at have gjort et blodigt oprør som følge af bespisningen med råddent kød.

En ung matros bliver skudt, og hans lig lægges nu frem til skue i Odessa. Horder af sympatiserende mennesker valfarter nu til.

Et tavst møde
Der findes efterhånden et hav af musikalske fortolkninger til at ledsage dette mesterværk af en stumfilm; alle bidrager de med hver sin farvning af den tordnende bastante æstetik. Denne anmeldelse er derfor bevidst baseret på et tavst møde med Eisensteins billeder.

Blæst bagud
Der er rigelig dramatik i de stærke billedkompositioner og den forbilledlige lyssætning til at blæse tilskueren bagud: Eisenstein var en stormester i at indfange stemninger i billederne i alt fra ansigtet til dramaet på åbent hav.
Anmeldt i 2013 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2016
Udskriftsvenlig udgave
Bronenosets Potyomkin

Karakter: 7 ud af 7Karakter: 7 ud af 7Karakter: 7 ud af 7Karakter: 7 ud af 7Karakter: 7 ud af 7Karakter: 7 ud af 7Karakter: 7 ud af 7
Fakta om filmen
1925, Rusland, Drama, 66 min
Dansk titel: Panserkrydseren Potemkin
Instr: S.M. Eisenstein Manus: N.F. Agadzhanova-Shutko  Foto: Eduard Tisse  Klip: S.M. Eisenstein  
Medvirkende:
Aleksandr Antonov (Grigory)
Vladimir Barsky (Golikov)
Grigori Aleksandrov (Giliarovsky)
I. Bobrov (Ung sømand)
Mikhail Gomorov (Sømand)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.