3472 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

American History X
Nazismens og racismens nådesløse jerngreb om unge mænd.
DÅRLIG SAMVITTIGHED
Den engelske instruktør Tony Kayes spillefilmsdebut "American History X" er ikke bare et "X" blandt amerikanske film. Den skiller sig ud og gør sig bemærket, så man sent skal glemme det. Den er næsten blottet for det amerikanske. - Det klinisk censurerede er langt borte.

Ultranærbilleder
Markant er den gevaldige brug af close-ups. Unge Danny skal i særlig grad vises i ultranærbillede. Det bliver for anmassende selv for tilskueren i længden. Tempoet i filmen er temmelig langsomt. Der dvæles, der skildres. Det smykker filmen mere end action ville.

Barsk racisme
Emnet racisme er behandlet tusindvis af gange før på film, men sjældent så ægte, så barskt og så formidabelt spillet. Edward Norton er i filmens hovedrolle alene alle pengene værd.

Denne hovedperson, som Edward Norton spiller så overbevisende, hedder i filmen Derek Vinyard. Han har valgt at bruge al sin energi på at hade. Hade alt, der ikke er arisk. Hitler er hans store forbillede, og en gevaldig hagekors-tatovering midt på brystet vidner om, at Derek virkelig mener det. Efter at faderen er blevet myrdet af et par farvede indbrudstyve tager Dereks beslutsomhed til, og der skal ikke meget til at hidse ham op.

Da han en aften griber et par farvede biltyve på fersk gerning foran sit og familiens hus, løber hadet fuldstændig af med ham, og inden længe har han et brutalt mord på sin samvittighed. Politiet er straks på banen og sætter Derek fast med tre års fængsel til følge.

Ude i den frie verden lider lillebroderen Danny (Edward Furlong) under det midlertidige tab af Derek, men samtidig bruger han tiden til at forgude storebroderen, og det han står for. Hele Dannys værelse er overklistret med hagekors og SS-propaganda.

Skolens farvede rektor bliver bekymret og gal, da Danny afleverer opgaven "My Mein Kampf", og som et forsøg på at styre knægtens følelser lidt sætter han ham til at skrive en ny opgave. Den skal beskrive storebroderens vej til fængslet.

Da Derek bliver sat på fri fod, er Danny netop ved at udfærdige opgaven. Til Dannys og alle vennernes voldsomme forargelse har Dereks fængselstid gjort ham venligtsindet og fredsommelig. Han ønsker at bryde med fortiden og sine barske holdninger, men det bliver svært at overbevise især lillebror, der har sat storebroderens holdninger højt og har gjort dem til privateje. Sammen må de to forsøge at oparbejde en ny livsstil, men det er farligt, når alle områdets nynazister hader Derek, for det han har valgt, og samtidig hader alle farvede den tidligere så ubarmhjertige nynazist.

Delikate tilbageblik
"American History X" bliver fortalt af lillebror Danny. Meget af tiden læser han op fra sin opgave om storebroderen. Tilbageblikkene fortælles delikat i sort/hvid - tekniske højdepunkter og en nydelse for æstetikeren. Nutiden fortælles i farver.

Filmen er en usædvanlig oplevelse. Den største grund hertil er skuespillet. Edward Norton er ubetalelig, en bemærkelsesværdig ung skuespiller, der debuterede fejende flot i "Primal Fear" fra 1996.

Edward Furlong, kendt fra "Terminator 2" & "Before and After", spiller uhøjtideligt og ligefrem. Knægten Danny fremstår robust og skrøbeligt på samme tid, raffineret. Birolleinde-havere som Beverly D'Angelo og Elliott Gould giver filmen dybde.

Men ligeså usædvanlig er manglen på Hollywood-indflydelse. Der er næsten ingen vamle tendenser, og de der er retoucheres fint af de dygtige skuespillere.
Anmeldt i 1999 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
American History X

Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7
Fakta om filmen
1998, USA, Krimi, 118 min
Dansk titel: American History X
Instr: Tony Kaye Prod: John Morrissey  Manus: David McKenna  Foto: Tony Kaye  Klip: Jerry Greenberg, Alan Heim  Mus: Anne Dudley  
Medvirkende:
Edward Norton (Derek Vinyard)
Edward Furlong (Danny Vinyard)
Fairuza Balk (Stacey)
Stacey Keach (Cameron Alexander)
Elliott Gould (Murray)
Beverly D´Angelo (Doris Vinyard)
Priser:
AAN, Bedste skuespiller (Norton)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.