4240 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Bent
To homoseksuelle fyre havner i kz-lejr. Det lykkes den ene at holde sin hemmelighed skjult, men konsekvenserne er ubærlige.
FRYGTELIGT SØGT
Stort anlagt og prisvindende homodrama, der har forført mange ved sin kombi-prætentiøse vulgaritet, men som nøgternt betragtet er en rigtig dårlig film.

Berliner-bøssen Max lever i sus og dus med kæreste, elsker (i skikkelse af danske Nikolaj Coster Waldau!) og flamboyant natteliv.

Men så banker nazisterne på, og snart sidder Max og kæresten i et tog på vej til en kz-lejr. Kæresten bliver banket til blods og smidt af toget, mens Max klarer frisag og får overbevist nazisterne om, at han er straight.

Svans ind til benet
Men det er han jo ikke! Han er svans ind til benet, og på toget møder han en lidelsesfælle, der ved, hvordan man skal begå sig i lejren for at overleve. De to indleder nu en art venskab, mens de flytter sten fra en bunke til en anden og tilbage igen.

Tid til ’luftsex’
Ind imellem er der tid til ’luftsex’. Her står de to mænd ved siden af hinanden og gejler hinanden op med sexede fraser om, hvor de forestiller sig hinandens lem. Og det fører til alle tiders ’luftorgasmer’! Kan man forestille sig, at dette bliver en anelse søgt lagt i hænderne på den prætentiøse instruktørtype?!

Livet i lejren er beskrevet i en kunstnerisk fri avantgarde, hvor de fleste situationer ikke har nogen som helst hold i den historiske virkelighed og mest af alt tjener til at tilfredsstille det slibrige set up.

Kantet & kejtet
Skuespillet er kejtet og kantet på den ufede måde. Clive Owen er absolut ikke troværdig som hverken bøsse, fange eller berliner.

Delikat togmekanik
Filmens visuelle stil er nogenlunde harmonisk. De bedste øjeblikke finder man på togturen, hvor eksperimentelle sort/hvide hurtigklip af togmekanik udgør delikate frikvarter.

Komplet kvælende dyne
Til at lægge en klodset og komplet kvælende dyne over alle begivenhederne har man valgt Philip Glass’ karakteristisk ukarakteristiske minimal-musik, hvis op-og-ned-ad-stolper klavercykleri er fuldkommen uudholdeligt og kan stå på i op til 10 minutter ad gangen uden pause..

Så absolut en meget tung og dyster film, der er sin egen største klods om benet.
Anmeldt i 2012 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2016
Udskriftsvenlig udgave
Bent

Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7
Fakta om filmen
Dansk titel: Bent
Instr: Sean Mathias Prod: Dixie Linder, Michael Solinger  Manus: Martin Sherman  Baseret på: skuespil af Martin Sherman  Foto: Yorgos Arvanitis  Klip: Isabel Lorente  Mus: Philip Glass  
Medvirkende:
Clive Owen (Max)
Brian Webber (Rudy)
Nikolaj Coster Waldau (Wolf)
Mick Jagger (Greta)
Jude Law (Stormtrooper)
Ian McKellen (Uncle Freddie)
Rupert Graves (Officer on train)
Suzanne Bertish (Half-Woman Half-Man)
Crispian Belfrage (SS Guard)
Lothaire Bluteau (Horst)
Rupert Penry-Jones (Guard on Road)
Paul Bettany (Captain)
Rachel Weisz (Prostitute)
Priser:
CAN, Award of the Youth
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.