3467 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Green Mile, The
Personalet på et amerikansk fængsel får en dag en højst mærkværdig fange indsat, og verdenen ændrer sig.
FLOT KING-FILM
Det lader til, at man i instruktøren Frank Darabont har fundet en særdeles duelig Stephen King-fortolker. I hvert fald var det hér anden gang, han imponerede og forførte biografgængerne med en storstilet og dramatisk Stephen King-filmatisering.

"The green mile" er filmens navn, og den bygger på Kings bemærkelsesværdigt afdæmpede og jordnære bog af samme navn.

Et stykke vinylgulv
"Den grønne mil" er navnet på det stykke vinylgulv, som de dødsdømte fanger fra fængslets blok E skal tilbagelægge på deres vej mod den elektriske stol. Og i øvrigt er vinylgulvet også det eneste "farverige", fangerne har at kigge på i den hårde ventetid. I godt tre timer underholder filmen om livet lige før døden på nævnte grønne mil.

En gigantisk fange
Men filmen handler egentlig mest om fangevogterne, ledet af den sympatiske og tolerante Paul Edgecomb. En dag ankommer den fysisk gigantiske sorte fange, John Coffey, der efter sigende har voldtaget og dræbt to små piger.

Sadismen vinder
Han er dog from som et lam og ganske enfoldig. De største problemer i blok E opstår, når den ækle og sadistiske fangevogteraspirant Percy Wetmore øser ud af sit generelle had og gør alt for, at fangerne skal føle sig utrygge og fornedrede. Wetmore har kontakterne i orden, så det er begrænset, hvad den fornuftige del af vogterne tør gøre for at stoppe ham.

Overnaturlige evner
John Coffey, der sidder stille og svedende i sin celle, viser sig at have nogle ganske usædvanlige evner, der første gang kommer til udtryk, da han ved håndspålæggelse helbreder Edgecomb for blærebetændelse. Disse evner bliver siden udnyttet i nogle voldsomme og vigtige sammenhænge.

Hanks fint afdæmpet
Det stærke skuespil er en væsentlig årsag til, at filmen fungerer så godt. Tom Hanks er overbevisende i en fin afdæmpet præstation.

Flotte præstationer
Hans medvogtere spilles alle på hver deres måde elegant og beundringsværdigt; David Morse er stærk og pålidelig som Edgecombs ligesindede, Brutus Howell. Doug Hutchison leverer en udtryksfuld ækelhed som sadisten Percy Wetmore.

I de mindre biroller lyser fangerne så afgjort op. Michael Clarke Duncans svært "nuttede" spil er lunt og hjerteknusende. "Sådan en stor mand med så stort et hjerte"!

Glædestårer & klump i halsen
Og nabocellens iltre franskmand spilles gribende af Michael Jeter. Delacroix er også omdrejningspunkt for den tamme mus Mr. Jingles - en mus der faktisk giver anledning til både glædestårer og klump i halsen.

De meste af handlingen foregår i blok E, men i de få farverige klip fra livet udenfor bemærker man den nøjagtighed, som instruktøren i kulisserne har ramt året 1935 med.

At le og græde
Musikken spiller i lidt for høj grad en dominerende rolle bag de smukt fotograferede scener, og der er næsten musik til enhver stemning. For der er både grund til at le og græde undervejs i "The green mile" - og man gør det gerne.

Filmens sidste time koncentreres om det overnaturlige, og der drages nogle spændte konklusioner og moraler, som man godt kunne have ønsket spredt lidt ud i filmen. Enkelte situationer med overnaturligt islæt gør sig virkelig bedre i bogform end på film.
Anmeldt i 1999 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Green Mile, The

Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7
Fakta om filmen
Dansk titel: grønne mil, Den
Instr: Frank Darabont Prod: Frank Darabont, David Valdes  Manus: Frank Darabont  Baseret på: roman af Stephen King  Foto: David Tattersall  Klip: Richard Francis-Bruce  Mus: Thomas Newman  
Medvirkende:
Tom Hanks (Paul Edgecomb)
David Morse (Brutus "Brutal" Howell)
Michael Clarke Duncan (John Coffey)
James Cromwell (Warden Hal Moores)
Doug Hutchison (Percy Wetmore)
Sam Rockwell (Wild Bill Wharton)
Barry Pepper (Dean Stanton)
Priser:
AAN, Bedste adopterede manuskript
AAN, Bedste lyd
AAN, Bedste mandlige birolle (Duncan)
AAN, Bedste film
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.