4240 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Duel (tv)
En forretningsrejsende overhaler en lastbil på en øde landevej og bliver nu systematisk chikaneret på liv og død.
OLIEBETÆNDT
Efter som ganske ung at have instrueret en række episoder til forskellige tv-serier fik Steven Spielberg sin store chance, da ABC tilbød ham at filmatisere Richard Mathesons novelle om road rage i 1971.

Spielberg fik som udgangspunkt blot 10 dage til at filme, og han gik til opgaven med ung entusiasme, fast besluttet på at overbevise branchen, og resultatet er blændende.

Ligner en storfilm
"Duel" ligner en storfilm men er i form den mest uskyldige lille tv-film. Det er Spielbergs fortjeneste, at filmen har en højspændt og effektiv udstråling, der fuldkommen forfører sit måbende publikum.

Filmen ligner nemlig ikke noget, man har set før. Den er helt sin egen og fungerer forbilledligt på sine egne stærkt komprimerede præmisser.

En forretningsrejsende er på vej ad ørkenlandevejen, da han uskyldigt overhaler en lastbil. Det skulle han ikke have gjort. Lastbilschaufføren indleder nu en reelt dødbringende jagt, hvor ingen midler skys.

Oliebetændt
Det vil sige, det er selve lastbilen, der er skurken i Spielbergs film. Stor, osende, larmende, oliebetændt og skræmmende tunet gør den livet surt for den uskyldige bilist.

Midlerne er enkle men særdeles effektive. Bil og lastbil indfanges uhyggeligt veltimet i alt fra lave kameravinkler til fartforøgende trackings og fotografering mod klippebaggrunde.

Adgangsbillet til Hollywood
Man forstår, at dette blev adgangsbilletten til store filmproduktioner for Steven Spielberg, men ironisk nok står "Duel" i dag som en af instruktørens måske allerbedste film, fordi den er håndværksmæssigt tæt på genial og samtidig renset for hans senere lovligt krukkede amerikana.

Bemærk Billy Goldenbergs beherskede og dybt originale filmmusik, der egentlig blot er et udvidet lyddesign og som bl.a. forstærker lastbilens i forvejen hårrejsende fremtræden.

Det faktum, at vi aldrig ser lastbilschaufføren, er endnu et velovervejet træk, der stammer fra Richard Mathesons eget originale filmmanuskript.
Anmeldt i 2012 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2016
Udskriftsvenlig udgave
Duel (tv)

Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7
Fakta om filmen
1971, USA, Thriller, 90 min
Dansk titel: Duellen (tv)
Instr: Steven Spielberg Prod: George Eckstein  Manus: Richard Matheson  Baseret på: novelle af Richard Matheson  Foto: Jack A. Marta  Klip: Frank Morriss  Mus: Billy Goldenberg  
Medvirkende:
Dennis Weaver (David Mann)
Jacqueline Scott (Mrs. Mann)
Eddie Firestone (Cafe owner)
Lou Frizzell (Bus driver)
Gene Dynarski (Man in cafe)
Priser:
GG-N, Bedste tv-film
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.