3467 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Grand Canyon
Problemerne hober sig op i en lille gruppe amerikaneres ellers så trygge og familiære tilværelse.
HVERDAGSPROBLEMER
Lawrence Kasdan og hans kone Meg vil ud med et budskab i deres manuskript til denne film med den store, naturskønne titel; "Grand Canyon". Verden er et svært sted at leve, og den burde slet ikke være sådan - med bandekrige og mord og forældre, der efterlader deres nyfødte børn i buske!

Filosofisk ophøjet
Det er således de helt store filosofiske emner, der bliver taget op. Den ene floskel tager den anden, og personerne giver også hinanden en masse gode råd og finder i fællesskab ud af, at verden burde være bedre indrettet.

Overlang sæbeopera
Det er en overlang sæbeopera på film, vi er vidner til. Manuskriptet er noget tyndt og meget amerikansk, der er ikke mange øjeblikke, hvor der ikke lefles for den traditionelle amerikanske moral, hvad enten det angår familien eller omverdenen.

Hård kost
Det er mange byrder på hovedrolleindehavernes skuldre! Og en tung "arv" at løfte til en slugbar filmoplevelse. Problemer som ulykkelig kærlighed og sønner der bryder op hjemmefra og forelsker sig er hård kost.

Handlingen i korte træk: En familie - et par væmmelige oplevelser - et hittebarn - en ægteskabelig krise - et par venner for livet - en slutning ved Grand Canyon.

Mange gentagelser
Lawrence Kasdan nøjes ikke med at antyde, at han synes verden er forkert indrettet. Han lader denne uomgængelige realitet gentage uophørligt.

Hvis ikke én af skuespillerne ævler løs om det, er det tydeligt at få øje på lignende undertoner i den dialogløse del af handlingen.

Dygtige skuespillere
Trods dette forplumrede moralkodeks formår de dygtige skuespillere at hæve niveauet til lige over det kvalmt uudholdelige.

Udover at sige I love you eller I love you too bliver de sat på visse prøvelser i handlingen, og det gør de godt.

Selvom man græmmer sig over de overvamle budskaber og dialoger, kan der godt frigives ressourcer til at nyde filmens fotografiske kvaliteter.
Anmeldt i 1997 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Grand Canyon

Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7
Fakta om filmen
1991, USA, Drama, 134 min
Dansk titel: Grand Canyon
Instr: Lawrence Kasdan Prod: Lawrence Kasdan  Manus: Lawrence Kasdan, Meg Kasdan  Foto: Owen Roizman  Klip: Carol Littleton  Mus: James Newton Howard  
Medvirkende:
Kevin Kline (Mack)
Danny Glover (Simon)
Steve Martin (Davis)
Mary McDonell (Claire)
Mary-Louise Parker (Dee)
Priser:
AAN, Bedste manuskript
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.