3472 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Good Will Hunting
En tilforladeligt udseende knægt viser sig at have svært ved at styre sit temperament. Efter megen modstand går han med til at konsultere en psykiater.
ANDERLEDES UNG MAND
De to unge amerikanske skuespillere Matt Damon og Ben Affleck har arbejdet ihærdigt med deres manuskript, for at det skulle blive årets mest unikke. Man kan ikke sige, at det er lykkedes, men man må nok sande, at i dagens Hollywood fås manuskripter ikke meget bedre.

Pænt spil
Skuespillet er pænt og gør "Good Will Hunting" til noget særligt. Det er den velbegavede hollandskfødte instruktør Gus Van Sant, der med sit fine ind- og overblik giver filmen et løft.

Man forbavses hurtigt i filmen over dét voldelige temperament, som hovedpersonen Will Hunting besidder. Drengen ser jo så nydelig og tilforladelig ud.

Mange års frustrationer
Ikke desto mindre slår han mange års frustrationer ind i hovedet på en gammel plageånd, nærmest uden videre. Politiet er hurtigt på pletten, og i retten idømmes Will en fængselsstraf.

Vi har i filmens åbningssekvens set, hvorledes Will har en ualmindelig matematisk begavelse. Mens han vasker gulve på et af landets fineste universiteter, morer han sig med at løse de mest umulige matematiske opgaver, der er skrevet op på en tavle til de studerende.

Han bliver opdaget af professor Lambeau, der beslutter at hjælpe ham af med fængselsstraffen. Til gengæld skal Will hver uge henvende sig hos Lambeau for at løse opgaver. Og så skal han konsultere en psykolog.

Sin egen herre
Will er sin egen herre. Ingen skal komme ham for nær, ingen skal belære ham om livet. Han ved alt, har læst alt. Han har nok i sig selv.

I en af filmens morsomste scener ser vi, hvordan Will ydmyger en måbende psykolog (herligt spillet af George Plimpton), igen fordi han mener, han har ret til at gøre, hvad der passer ham.

Ind på livet
Først da professor Lambeau opsøger sin gamle studiekammerat Sean, begynder der at komme lidt skred i tingene. Sean er psykolog, og han kommer fra samme nabolag som Will. Der er derfor gode chancer for, at han kan komme ind på livet af knægten.

Sideløbende med sine pligter bruger Will meget tid på at gå på bar med sine gode venner. Skønt det åndelige modspil hos disse venner måske ikke er overvældende, føler Will sig tryg hos denne gruppe, og den bedste ven Chuckie har trods alt en høj status.

Funklende spil
Matt Damon udfylder sin rolle flot. Manuskript-medforfatteren Ben Affleck er god i en forholdsvis lille rolle. For sin præstation som psykologen Sean modtog Robin Williams en Oscar. Det kan diskuteres, om det er fuldt fortjent, men alligevel er det en af Williams' hidtil mest ærlige præstationer.

Man må konstatere, at filmen savner manuskriptmæssig ballast. Man skuffes af de mange ligegyldige udviklinger i historien, særligt hen imod slutningen.
Anmeldt i 1997 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Good Will Hunting

Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7
Fakta om filmen
1997, USA, Drama, 121 min
Dansk titel: Good Will Hunting
Instr: Gus Van Sant Prod: Lawrence Bender  Manus: Matt Damon, Ben Affleck  Foto: Jean Yves Escoffier  Klip: Pietro Scalia  Mus: Danny Elfman  
Medvirkende:
Matt Damon (Will Hunting)
Ben Affleck (Chuckie)
Robin Williams (Sean)
Stellan Skarsgård (Gerald Lambeau)
Minnie Driver (Skylar)
Priser:
AA, Bedste originale manuskript
AA, Bedste birolle skuespiller (Williams)
AAN, Bedste musik
AAN, Bedste sang ("Miss Misery")
AAN, Bedste klipning
AAN, Bedste kvindelige birolle (Driver)
AAN, Bedste skuespiller (Damon)
AAN, Bedste instruktør
AAN, Bedste film
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.