4240 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

ID:A
En kvinde vågner op i et vandløb i Frankrig med hukommelsestab. Tilbage i Danmark må hun langsomt ind i folden igen, men overraskelser venter.
HYPER-HØJSPÆNDT
Multinationalt, hyper-højspændt og radikalt overdramatiseret serverer Christian E. Christiansen sin filmatisering af Anne Chaplin Hansens roman, "På knivens æg".

Flertydige lag
ID:A er en hukommelsestabs-thriller, der helt efter bogen er ude af fokus i sine flertydige og vanskeligt tilgængelige lag.

En del tilbage at ønske
Det kræver ikke alene en håndværksmæssigt dygtig instruktør at formidle det klaustrofobiske kaos, men også en instruktør med en dybere indsigt i eksistentielle temaer, og i begge disse discipliner må Christiansen siges at lade en del tilbage at ønske.

Den yndige unge Ida vågner en dag midt i et fransk vandløb. Hun ved ikke, hvem hun er, hvor hun er og hvorfor hun er.

Hun søger ind på et landsbyhotel, hvor en venlig mand hjælper hende med et værelse og en kop mokka. Snart drager Ida hjem til Danmark, hvor hun erfarer, at hun er gift med en smørtenor og bor i en herskabsvilla.

Langsomt begynder brikkerne at falde på plads i Idas ufrivilligt tomme hoved, og snart bliver det klart for hende, at der nok var en god grund for hende til at flygte til Frankrig.

Godkendt Novotny
Tuva Novotny kæmper flot i hovedrollen og evner i de mest jordnære scener at formidle en smule af den forvirrede frustration.

Overdramatiseret kaos
Men det er symptomatisk for Christiansens iscenesættelse, at netop de jordnære scene kan tælles på to-tre fingre. Generelt er filmen et hysterisk overdramatiseret kaos, der næsten kan måle sig med tv-serien Ørnen (tvs) (2004).

Støjinferno
Kristian Eidnes Andersens brummende filmmusik og Eddie Simonsens konstant udvaskende lyddesign udgør det utålelige støjinferno som en del af filmens artificielle kerne.

Form-over-indhold
Ligeså meget distraheres og trættes man af Christiansens valg af visuel fortællestil, hvor kameraets cirkelbevægelser og fikse vinklinger alle bidrager til den fuldkomne form-over-indhold-iscenesættelse.

Sat i skak
Således sat i skak af konstant støj og krukkeri er det svært at blive fanget af de påtagede film noir-scener i ind- og udland. Man tænker dog ind imellem tanken, at en scene kunne have været ganske spektakulær, hvis instruktøren havde udvist mod.

Små roller med bid
I små og større roller omkring Tuvotny bider man særligt mærke i Finn Nielsens portræt af transvestitten Rosie og Jens Jørn Spottags privatdetektiv, begge finder en smule menneskelighed i de tynde roller og formidler med hjertet.

Bemærk en kuriositet på lydsiden: moderne Mercedes-taxaer er i flere uafhængige scener tildelt 70'er diesel-motorlyd og manuelt(!) gear.
Anmeldt i 2011 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2016
Udskriftsvenlig udgave
ID:A

Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7
Fakta om filmen
2011, Danmark, Thriller, 100 min
Dansk titel: ID:A (Identitet anonym)
Instr: Christian E. Christiansen Prod: Louise Vesth  Manus: Tine Krull Petersen  Baseret på: romanen "På knivens æg" af Anne Chaplin Hansen  Foto: Ian Hansen  Klip: Bodil Kjærhauge, Anders Refn  Mus: Kristian Eidnes Andersen  
Medvirkende:
Tuva Novotny (Aliena/Ida)
Flemming Enevold (Just)
Carsten Bjørnlund (Martin)
Arnaud Binard (Pierre)
Jens Jørn Spottag (HP)
Marie Louise Wille (Marietta)
Finn Nielsen (Rosie)
Henrik Prip (Ove)
Ann Hjort (Dolly)
Joen Bille (Anton)
Jens Sætter-Lassen (Dreng)
Anne Kristine Bech (Fransk kassedame)
Lars Thiesgaard (Læge)
Christina Mølgård (Receptionist)
Hans Henrik Clemensen (Taxachauffør)
John Buijsman (Rob)
Rogier Philipoom (Guus)
Francoise Lebrun (Isabelle)
Koen Wouterse (Tim)
Simon van Lammeren (Johan)
Joe Toedtling (Henk)
Slavo Bulatovic (Ugo)
Philippe Van Den Bergh (Mand i bar)
Tara Uitterlinden (Hollandsk receptionist)
Ron Groenewoud (Brugtbilsforhandler)
Marco Rollot (Mand på bro)
Pierre Lelieu (Lastbilschauffør)
Hans Hoogendoorn (Hollandsk nyhedsoplæser (Stemme))
Kristoffer Meinert (Dansk nyhedsoplæser (Stemme))
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.