3467 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

G.I. Jane
Mod alle odds kæmper en gæv kvinde sig op i militæreliten og tager mændene med storm.
KVINDE I MANDEHØRM
Det tekniske niveau i Ridley Scotts film er altid højt, men indholdet i mange af hans senere film er skuffende.

Middelmådigt
"G. I. Jane" er ikke den dårligste Ridley Scott-film, den er bare ganske middelmådig og uden vilje til at overskygge de klichéer, der unægtelig ligger i manuskriptet.

Den populære militærkvinde Jordan O'Neil udvælges af den kvindelige senator til, som den første kvinde, at deltage i det hårde, opslidende træningsprogram til frømandskorpset.

Den perfekte forsøgsperson
Kvinder skal ifølge de nye love have samme muligheder som mænd for at uddanne sig i militæret, og Jordan O'Neil synes at være den perfekte forsøgsperson.

O'Neil slår til og begynder snart på træningen, nu kaldet "G. I. Jane", side om side med masser af stønnende og prustende men anderledes typiske soldater.

Til at begynde med bliver hun behandlet mere lempeligt end mændene, men det vil hun ikke finde sig i, så hun går til overbossen og beder ham give hende nøjagtig de samme betingelser som mændene.

Hun rager selv de lange mørke lokker af hovedet og får på den måde et så tilpas maskulint udseende, at det kan være svært for tilskueren at skelne hende fra mændene.

’En rigtig mand’
Nu må G. I. Jane kæmpe lige så hårdt som alle andre, ja endog hårdere - hun er jo kvinde - og hendes hensynsløse overordnede John Urgayle skyer ingen midler for at gøre hende til ’en rigtig mand’.

O'Neil klarer sig så godt, at senatoren bliver helt urolig. Det var kun af politiske årsager, hun satte projektet i gang. Hvis O'Neil klarer sig alt for godt, vil flere farlige forbindelser gå op i sømmene.

Så O'Neil fuskes ud af frømandskorpset. Men hun får hurtigt kæmpet sig tilbage igen, og snart kommer hun ud i rigtig krig, hvor det er rigtige arabere, der skal skydes - i en usandsynlig malplaceret slutning.

Ligestillingsopgør
Stilfuld, tempofyldt og ganske underholdende, men det nytter altså ikke noget at koge suppe på ligestillingsopgøret i militæret, hvis ikke man er enten lidt original eller tilfører blot en smule humor.
Anmeldt i 1997 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
G.I. Jane

Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7
Fakta om filmen
1997, USA, Action, 122 min
Dansk titel: G.I. Jane
Instr: Ridley Scott Prod: Ridley Scott, Roger Birnbaum, Demi Moore, Suzanne Todd  Manus: Favid Twohy, Danielle Alexandra  Foto: Hugh Johnson  Klip: Pietro Scalia  Mus: Trevor Jones  
Medvirkende:
Demi Moore (Jordan O'Neil "G.I. Jane")
Viggo Mortensen (John Urgayle)
Anne Bancroft (Sen. Lillian DeHaven)
Daniel von Bargen (Theodore Hayes)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.