3473 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Black Swan
En ambitiøs balletdanserinde får sin drømmerolle, men presset gør hende i tiltagende grad vanvittig.
SENSATIONSGYS
En vaskeægte balletgyser: den havde man ikke lige set komme. Og Darren Aronofskys film er da også på mange måder et alternativt indspark.

Fyldt til bristepunktet
Fyldt til bristepunktet, og faktisk udover, med dobbelttydigheder, forfølgelsesvanvid, gustne spejlinger, uforklarlige hændelser, hallucinationer og generelle psykologiske ubehageligheder, er "Black swan" er vaskeægte feel bad-film.

En ung balletdanserinde kæmper hårdt for at få sin drømme-hovedrolle i en nyopsætning af Svanesøen. Det lykkes hende i ellevte time, og nu er det bare at klø på inden premieren.

Men presset stiger danserinden til hovedet. Langsomt men sikkert skinner vanviddet igennem, og det bliver til skræmmende møder med verdener, hun ikke kan overskue.

Psykologisk betændt
I disse psykologisk betændte hovedtemaer lykkes filmen absolut bedst i sin skildring af forholdet mellem danserinden og hendes mor.

De bor sammen, og moderen våger over datteren som en høg. Der er her enkelte scener af grum intensitet, der sætter den øvrige handling en smule i forklaringens lys.

Af sporet
Det øvrige vanvid kører stille og roligt af sporet, så det på mange niveauer er en ren gru. Hvad der starter som uhyggelige antydninger, udvikler sig til usmagelige og unødvendigt grufulde sensationsgys.

Tiltagende svulstig
Stilen følger trop og bliver tiltagende svulstig: musikken når buldrende højder, kameraet flagrer, det psykologiske kaos skal formidles med selveste døden.

Formidlingen af kaos
Der ligger i denne kontekst et enormt pres på den til filmen ekstraordinært spinkle Natalie Portmans små balletskuldre: at formidle dette kaos er en både svær og delikat kunst.

Det er en både stærk og beundringsværdig præstation, men spillet druknes helt og aldeles af indpakningen.

Barbara Hershey er filmens bedste i rollen som balletdanserindens ubehageligt utilregnelige mor.
Anmeldt i 2011 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Black Swan

Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7
Fakta om filmen
Dansk titel: Black Swan
Instr: Darren Aronofsky Prod: Scott Franklin, Mike Medavoy, Arnold Messer, Brian Oliver  Manus: Mark Heyman, Andrés Heinz, John McLaughlin  Foto: Matthew Libatique  Klip: Andrew Weisblum  Mus: Clint Mansell  
Medvirkende:
Natalie Portman (Nina Sayers)
Vincent Cassel (Thomas Leroy)
Mila Kunis (Lily)
Barbara Hershey (Erica Sayers)
Winona Ryder (Beth Mcintyre)
Priser:
GG, Bedste skuespillerinde (Portman)
GG-N, Bedste instruktør
GG-N, Bedste birolleskuespillerinde (Kunis)
GG-N, Bedste film
AA, Bedste skuespillerinde (Portman)
AAN, Bedste klipning
AAN, Bedste fotografering
AAN, Bedste instruktør
AAN, Bedste film
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.