3467 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

True Grit
En 14-årig pige vil sidst i 1800-tallet hævne sig på sin myrdede far, og hun opsøger en slidt og drikfældig sherif til at hjælpe sig.
FILM UDEN MISSION
Stilren, stueren og forudsigelig. Det er tre nøgleord for filmoplevelsen "True grit" i Ethan og Joel Coens iscenesættelse.

Ingen tekstur
Vi er ude i to timers western, der ikke rigtig har nogen tekstur i overfladen. Det er en glat og vandafvisende film, grænsende til det kedelige, og der er hverken spændingsopbygning- eller udladning.

Slagmark for stereotyper
Hermed er "True grit" faktisk ren og skær slagmark for stereotyper og klichéer, og man får det indtryk, at brødrene Coen har ønsket at ramme genren snarere end historien i bull's eye.

En 14-årig pige er vred. Hendes far er koldblodigt myrdet. I stedet for at sørge skruer hun bissen på: hun vil have hævn!

Hun opsøger alle tiders sammenbidte og drikfældige sherif og lover ham $100, hvis han hjælper hende med at fange den grumme morder.

Ude i de slangefyldte ødemarker kommer det umage par tættere på hinanden, men det er vanskeligt at få pistolerne til at slå til, når revolvermændene rotter sig sammen.

Tamme personer
Ingen af de fremtrædende personer er rigtigt interessante, selvom filmen i høj grad lægger i kakkelovnen til netop dette. Man oplever "True grit" som et forprogrammeret udstillingsvindue for det "fremragende skuespil" - og særligt Jeff Bridges er da også ganske fint i form.

Det forventeliges horisont
Men der er heller ikke i de enkelte personkarakteristikker nok saft og bid til at flytte filmen ud over det forventeliges horisont, så oplevelsen strander igen på det uopfindsommes stepper. Matt Damons rolle er decideret tynd.

Ståhej for ingenting
Det er således svært at blive grebet af en stemning og tilbage sidder man med en smule undren over al denne ståhej for ingenting, saftigt understøttet med rigelig filmmusik.
Anmeldt i 2011 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
True Grit

Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7
Fakta om filmen
2010, USA, Western, 110 min
Dansk titel: True Grit
Instr: Ethan Coen, Joel Coen Prod: Ethan Coen, Joel Coen, Scott Rudin  Manus: Joel Coen, Ethan Coen  Baseret på: roman af Charles Portis  Foto: Roger Deakins  Klip: Roderick Jaynes  Mus: Carter Burwell  
Medvirkende:
Jeff Bridges (Rooster Cogburn)
Hailee Steinfeld (Mattie Ross)
Josh Brolin (Tom Chaney)
Matt Damon (LaBoeuf)
Barry Pepper (Lucky Ned Pepper)
Priser:
AAN, Bedste lydklipning
AAN, Bedste lydmix
AAN, Bedste kostumedesign
AAN, Bedste scenografi
AAN, Bedste fotografering
AAN, Bedste manuskript
AAN, Bedste instruktion
AAN, Bedste skuespillerinde (Steinfeld)
AAN, Bedste skuespiller (Bridges)
AAN, Bedste film
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.