3473 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Invictus
Nelson Mandela er netop valgt som Sydafrikas nye præsident, og hans visioner for et forenet folk skal bl.a. formidles gennem det nationale rugbyhold.
ENDIMENSIONAL VAMLER
Clint Eastwoods ønske om at filmatisere Nelson Mandelas tilbagekomst til livet efter 27 år i sydafrikansk fængsel er en endimensional vamler, der kører sig selv længere og længere ud på det evigt vamles overdrev.

At amerikanisere Sydafrika
Hvorfor overhovedet amerikanisere et helt igennem sydafrikansk anliggende? Det forekommer dybt godnat og helt ude af proportioner, men samtidig forstår man godt Eastwoods umiddelbare kobling til sin egen amerikanske kultur, i det der er klare paralleller i præsidenten og nationalsporten.

Handlingen koncentrerer sig om den første tid med Mandela som præsident. Det eneste positive, der stort set er at sige om filmen, er at man får et vist indblik i personen Mandelas politiske og personlige filosofier, personificeret udmærket i Morgan Freemans hovedrolle.

Filmisk katastrofe
Men det er en ringe trøst i en helhed, der generelt må betegnes som en filmisk katastrofe. Ikke siden Mystic River (2003) har Eastwood trådt så meget ved siden af, men så er vi til gengæld også helt ude i grøften.

Det bliver hurtigt klart, at det mest centrale i handlingen er det nationale rugbyhold, som Mandela hurtigt øjner talrige politiske muligheder i.

Han får kontakt til holdets kaptajn, spillet af evigt flødebollede Matt Damon; det kriseramte hold skal nu agere Sydafrikas nye maskot som et fikspunkt for antiracisme, sammenhold og gruppekram.

På kryds og tværs af gammel nag
Herefter skildres, minutiøst, virkelighedens store sportstriumf, da rugbyholdet i 1995 vinder verdensmesterskabet og får en stor betydning for den nationale identitet på kryds og tværs af gammel nag.

Intensiv skildring af rugby
Det er alt andet lige de færreste, der interesserer sig glødende nok for rugby, til at godt to timer i selskab med den tætbyggede svedende Matt Damon og hans holdkammerater lige er sagen.

Læg hertil Eastwoods vamle musiktapet, et grundlæggende vaklende skuespil (med undtagelse af Morgan Freeman), og du er godt dækket ind for at kalde filmen endimensionalt vammel.
Anmeldt i 2011 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Invictus

Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7
Fakta om filmen
2009, USA, Biografi, 134 min
Dansk titel: Invictus
Instr: Clint Eastwood Prod: Clint Eastwood, Robert Lorenz, Lori McCreary, Mace Neufeld  Manus: Anthony Peckham  Baseret på: bog af John Carlin  Foto: Tom Stern  Klip: Joel Cox, Gary D. Roach  Mus: Kyle Eastwood, Michael Stevens  
Medvirkende:
Morgan Freeman (Nelson Mandela)
Matt Damon (François Pienaar)
Tony Kgoroge (Jason Tshabalala)
Patrick Mofokeng (Linga Moonsamy)
Matt Stern (Hendrick Booyens)
Priser:
GG-N, Bedste instruktør
GG-N, Bedste birolleskuespiller (Damon)
GG-N, Bedste skuespiller (Freeman)
AAN, Bedste birolleskuespiller (Damon)
AAN, Bedste skuespiller (Freeman)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.