3467 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

American, The
En amerikansk lejemorder på opgave i Italien begår den fejl at blive menneskelig, og det er ingen klog disposition i hans fag.
ÆSTETISKE DYDER
Den hollandske instruktør Anton Corbijn har en lang og succesfuld fortid bag sig som stillbilledefotograf, og det æstetiske blik for motiver smitter positivt af på hans forsøg med filmmediet.

Ro og visuel elegance
"The American" er en på alle måder underspillet film om lejemordere og våben; en film helt uden krukkeri og formet ud af æstetiske dyder som ro og visuel elegance.

Lejemorderen Jack bliver i stigende grad paranoid i sit internationale arbejde. Efter nær at være blevet likvideret i Sverige, drager han på job i en isoleret landsby i Norditalien.

Heller ikke her kan han føle sig sikker, og da han oven i købet begår den fejl at opleve menneskelige følelser for en lokal prostitueret, kan det næsten kun ende galt.

Helt ned på jorden
Filmen udstråler en klippefast ro i sine udramatisk komponerede billeder, der perspektiverer begivenhederne og bringer dem helt ned på jorden.

Roen, i lyd og billeder, bringer pulsen ned og skærper interessen for historiens hemmelighedsfulde udvikling.

Sælsomt opslugende
Det er sælsomt opslugende, når Anton Corbijn lader kameraet forme et univers af intimitet og nærvær i en grad, så man nærmest kan dufte landet og bjergene og række ud efter de sandfarvede bygninger.

Elegant filmmusik
Herbert Grönemeyers elegante filmmusik svøber et eksklusivt udvalg af scener i endnu mere hemmelighedsfuldhed, fx den flotte tunnelscene under opening credits.

Ren stoflighed
Den rene stoflighed bliver fuldkommen i Jacks omgang med våben: den subtile håndværksæstetik går under huden i kombinationen af rå mekanik og detaljerede teksturgradienter.

Landskabet i hovedrolle
Landskabet spiller en af hovedrollerne i filmen, i det Corbijn på forbilledlig vis anvender de forskellige stemninger i lys, skygge og perspektiver til at ramme begivenhederne ind i; bl.a. den rene idyl ved den afsidesliggende flod.

De menneskelige hovedroller udfyldes med nærvær og autenticitet: sminkefri mænd med virkelige rynker og skægstubbe træder næsten ud af lærredet.

George Clooney gør her en virkelig pæn figur i en dialogfattig og strammasket rolle, der viser hans potentiale udi det ikke-rosenrøde.
Anmeldt i 2011B af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
American, The

Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7
Fakta om filmen
2010, USA, Thriller, 105 min
Dansk titel: American, The
Instr: Anton Corbijn Prod: Anne Carey, George Clooney, Jill Green, Grant Heslov, Ann Wingate  Manus: Rowan Joffe  Baseret på: romanen "A very private gentleman" af Martin Booth  Foto: Martin Ruhe  Klip: Andrew Hulme  Mus: Herbert Grönemeyer  
Medvirkende:
George Clooney (Jack/Edward)
Violante Placido (Clara)
Thekla Reuten (Mathilde)
Paolo Bonacelli (Father Benedetto)
Johan Leysen (Pavel)
Björn Granath (Hunter)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.