3467 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Crossing Over
En række skæbner, der ønsker permanent opholdstilladelse i USA oplever det barske system på egen krop.
UDSATTE SJÆLE
Endnu en i rækken af amerikanske multiplot-film med en politiserende dagsorden: udsatte sjæle i og omkring det amerikanske integrations-væsen.

Med alt hvad det indebærer af kor- og strygermusik, tårevædede familieseancer og sammenbidte magtbrunetter: "Crossing over" skiller sig ikke sig meget ud fra den narrative formel for genren.

Ikke så vammel endda!
Og måske alligevel. På en eller anden måde lykkes det alligevel instruktør Wayne Kramer at fastholde sit publikum gennem to timer - filmen er nok ikke så vammel endda!

En hurtig analyse af hvordan dette kan hænge sammen, tager sit udgangspunkt i Harrison Ford og et elegant produktionsdesign.

Ford spiller en af de centrale roller i filmen som politimanden, der ikke er så stolt af sin funktion med at gribe alle illegale indvandrere og smide dem ud af landet med røven først.

Afdæmpet portræt
Han har også et hjerte! Og denne historie i historien er, stik imod hvordan den lyder, ikke vammel. For Fords person er tegnet med afdæmpet og kærlig pen.

I produktionsdesignet finder vi Los Angeles som omdrejningspunktet: og byen lever med stor virkning filmen igennem, bl.a. takket være det fænomenale overblik, vi får serveret gennem flittig brug af ekstremt fugleperspektiv.

Raffinement i historierne
De enkelte historier i historien har såmænd alle sammen et eller andet raffinement, der hæver dem over banalitetsgrænsen. Manuskriptet skaber lige nøjagtigt den nødvendige dybde i den enkelte person - men så heller ikke mere.

Historien om den australske blondine, der indgår aftale med en korrupt funktionær, om at blive kneppet i hoved og røv i to måneder mod permanent opholdstilladelse, er ikke uden glimt i øjet - indtil følelsespornoen udraderer en ellers klædeligt sarkastisk indfaldsvinkel til absurditeten.

Troværdig perlekæde?
Det er svært at få film med så mange løse ender til at hænge sammen i en troværdig perlekæde. "Crossing over" tenderer da også det både vamle og ærke-amerikanske i flere uudholdelige scener.

Imidlertid kompenserer en flot og teknisk elegant fortællestil samt et overvejende fint spil rigeligt.
Anmeldt i 2010 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Crossing Over

Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7
Fakta om filmen
2009, USA, Drama, 113 min
Dansk titel: Crossing Over
Instr: Wayne Kramer Prod: Wayne Kramer, Frank Marshall  Manus: Wayne Kramer  Foto: James Whitaker  Klip: Arthur Coburn  Mus: Mark Isham  
Medvirkende:
Harrison Ford (Max Brogan)
Ray Liotta (Cole Frankel)
Ashley Judd (Denise Frankel)
Cliff Curtis (Hamid Baraheri)
Alice Braga (Mireya Sanchez)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.