3467 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Changeling
Da en dreng forsvinder fra Los Angeles i 1928, henvender moderen sig til politiet. Men det bliver begyndelsen til hendes livs værste mareridt.
VÅGENT MARERIDT
Stilrent, enkelt og hjertegribende fortæller Clint Eastwood en historie, der kan gøre enhver mor fortvivlet og enhver med følelser blød om hjertet. Det er ikke lige til at forme en historie, baseret på virkelige hændelser, med så raffineret en fornemmelse for puls og oprigtighed, at sentimentaliteten stort set holdes fra fadet.

Angelina Jolie spiller en enlig mor, der arbejder på en telefoncentral i Los Angeles, 1928. Da hun en dag kommer sent hjem fra en ekstra vagt, er hendes søn væk. Hun efterlyser ham straks hos politiet.

Da politiet en rum tid efter meddeler hende, at de nu har fundet hendes søn, bryder moderen sammen af glæde. Men glæden varer kort. Den dreng, som politiet præsenterer moderen for, er nemlig ikke hendes.

Da Los Angeles' politi imidlertid er dybt korrupt og har et dårligt omdømme i befolkningen, insisterer de på, at drengen er, hvem han udgiver sig for - og det har moderen bare at rette sig efter.

Politiet skyr ingen midler i forsøget på at tøjle kvinden, men hun lader sig ikke kue, og snart afdækkes en grusom sag, og politiets facade begynder for alvor at smuldre.

Ro og overskud
Langt de fleste af Eastwoods senere film som instruktør er præget af en ro og et overskud - et blik for detaljen og vigtigheden i at indfange ægtheden i enhver scene. Det er særligt vigtigt i en kostume- og periodefilm som "Changeling", hvor ikke alene plottet skal behandles med kyndig hånd, men også det visuelle udtryk, for at det ikke skal stjæle billedet i stedet for at smelte sammen med historien.

At filmens stilistiske udtryk er så gennemarbejdet strømlinet er et udtryk for Eastwoods perfektion. At det fungerer uden sentimentale undertoner er et udtryk for hans overblik og fravalg af bl.a. unødvendigt lyddesign eller musik.

Eastwoods egen musik
Eastwoods egen musik til filmen er rørende enkle klavertemaer, somme tider arrangeret med strygere af Lennie Niehaus, og er skåret ind til benet virkeligt sentimentale toner. Men igen er de et udtryk for overskud: det er i små mængder lige præcis de dryp af sentimentalitet, som filmen kan bære for at blive lige en tand mere bevægende.

Der er ikke en finger at sætte på filmens tekniske elegance, og man føler sig fuldt og fast hensat til Los Angeles, 1928-1935, de år hvor filmens handling udspiller sig.

Bredt spektrum af stemninger
Historien rummer et bredt spektrum af stemninger, og tilskueren rives med af dem alle: fra det bestialske til det rørende. Enkelte birolleskuespillere højner intense øjeblikke i filmen: Denis O´Hare som psykiater og Jason Butler Harner som farmeren Gordon Northcott.

Angelina Jolie har fin udstråling i den helt centrale hovedrolle men er måske i det store og hele lidt for nysselig til at brænde rigtigt igennem.
Anmeldt i 2009 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Changeling

Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7
Fakta om filmen
Dansk titel: Changeling
Instr: Clint Eastwood Prod: Clint Eastwood, Brian Grazer, Ron Howard, Robert Lorenz  Manus: J. Michael Straczynski  Foto: Tom Stern  Klip: Joel Cox, Gary D. Roach  Mus: Clint Eastwood  
Medvirkende:
Angelina Jolie (Christine Collins)
John Malkovich (Reverend Gustav Briegleb)
Colm Feore (Chief James E. Davis)
Gattlin Griffith (Walter Collins)
Michelle Gunn (Sandy)
John Harrington Bland (Dr. John Montgomery)
Jason Butler Harner (Gordon Northcott)
Priser:
AAN, Bedste fotografering
AAN, Bedste scenografi
AAN, Bedste skuespillerinde (Jolie)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.