3467 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Mysterious Skin
To unge mænd, der begge har oplevet noget traumatisk i deres barndom, reagerer vidt forskelligt i deres teenageår.
SEKSUALITETENS SKYGGESIDE
Menneskeskæbner formes hele tiden, somme tider underlagt andre menneskers luner, somme tider mærkes de for livet af smertefulde oplevelser, der enten fortrænges eller forsøges vendt udad.

Et personligt mysterium
"Mysterious skin" er historien om to drenge, der begge spiller på et lokalt baseballhold og herefter ikke ser mere til hinanden. Indtil en del år senere, da den ene dreng, Brian, opsøger den anden, Neil, i håbet om at han kan hjælpe ham med at løse sit personlige mysterium.

Brian er blevet en indadvendt og nærmest aseksuel teenager, der i sygelig grad går op i UFO’er og er sikker på, at årsagen til hans særheder er, at han i sin barndom blev ’taget’ af rummænd på besøg.

Voldsom appetit på sex
Neil er homoseksuel med en voldsom appetit på sex, og han ernærer sig som trækkerdreng, hvor han finder sig selv særdeles eftertragtet blandt ældre mænd.

På et tidspunkt bliver den lokale flække for lille for Neil, der vil have større og mere ufordrende oplevelser i New York. Imens kæmper Brian hjemme for at finde sig selv, men det er først, da Neil atter vender hjem, at de mødes og får sat ord på deres fælles mørke fortid.

Delt i to plots
"Mysterious skin" er delt i to historier, der flettes ind i hinanden, idet vi følger både Brian og Neil, om end filmen koncentrerer sig mest om Neil og hans flamboyante tilværelse blandt liderlige ældre mænd.

Filmen vinder særligt på sin pænt fordomsfri og egentlig relativt troværdige beskrivelse af det ekstreme homoseksuelle drive, den rastløse appetit på sex og flugten fra konformitetens hverdag, som den kommer stærkt til udtryk i portrættet af Neil.

En naturlig bøsse
For en gangs skyld en naturlig bøsse, der synes afklaret med sin seksualitet og ikke har tillagt sig passivitetens stemte s’er, som film gennem tiderne ellers har været så glad for at stereotypisere homoseksuelle ud fra.

Samtidig går filmen usædvanlig tæt på liderlighedens kerne og er i nogle henseender - særligt amerikanske - både vovet og eksplicit, selvom vi dog ikke ser uartig hud.

Rastløshed i ekstrem form
Det er et betagende billede på rastløshed i en ekstrem form; en rastløshed der gradvis får en uhyggelig forklaring. Afsløringsfasen er lang, men i filmens slutning kommer der lige lovlig meget krymmel på affærerne i et forsøg på at strø salt i et åbent tabuemne, og det klæder ikke en ellers afdæmpet og fint jordbundet historie.

Fejende flot skuespil fra filmens unge mænd - og ikke mindst de ældre (i svære og ensrettede biroller). Med behersket brug af stemningsskabende musik.

Filmen vandt prisen som bedste ungdomsfilm på den danske Buster Film Festival.
Anmeldt i 2009 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Mysterious Skin

Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7
Fakta om filmen
Dansk titel: Mysterious Skin
Instr: Gregg Araki Prod: Gregg Araki, Jeffrey Levy-Hinte, Mary Jane Skalski  Manus: Gregg Araki  Baseret på: roman af Scott Heim  Foto: Steve Gainer  Klip: Gregg Araki  Mus: Harold Budd, Robin Guthrie  
Medvirkende:
Joseph Gordon-Levitt (Neil)
Brady Corbet (Brian)
Chase Ellison (Neil, age 8)
George Webster (Brian, age 8)
Lisa Long (Mrs. Lackey)
Chris Mulkey (Mr. Lackey)
Elisabeth Shue (Mrs. McCormick)
Bill Sage (Coach)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.