3467 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Civil Action, A
Et lille advokatfirma får en stor sag, der kræver både mod, mandshjerte og masser af dollars.
ADVOKATER MED KANT
Grundlæggende endnu en advokat i retssal-film med en magtsyg overdommer, korruption og kamp mellem små mænd på gulvet. Men Steven Zaillians film har noget af det, der skal til for at bringe genren ud over de mest hæmmende klichéer, og resultatet er en hæderlig film.

Kan man se gennem fingre med John Travoltas flødebollede facade, kan man glæde sig over knap to timers velsammenskruet dramatik, der fint og finurligt veksler mellem advokaters sagsaktslige op- og nedture og mere sart, fortryllende stemningsfortælling, for hvilken Conrad L. Hall blev indstillet til en oscar for bedste fotografering.

Ro og grundighed
Der er en ro og en grundighed over indføringen i historien, der, selvom den er både klassisk og uden overraskelser, leverer en sjælden kantet og interessevækkende advokatsaga.

John Travolta spiller advokaten Jan Schlichtmann, der sammen med et par kolleger driver en mindre adokatvirksomhed. De har ikke kapaciteten til at tage en hvilken som helst sag og er derfor til at begynde med afvisende, da de bliver kontaktet i en sag vedrørende forgiftet land.

Men da Schlichtmann ved et tilfælde opdager, at store nationale firmaer kan være indblandet, starter en lavine, og det viser sig, at han kommer op imod så stærke kræfter, at det kræver både mandshjerte og masser af dollars.

På måtten
Effekterne er begrænset til sparsom brug af altid raffinerede Danny Elfmans musik. Ellers holder filmen sig bemærkelsesværdigt på måtten, med rig brug af naturens stærke udstråling i fredelige intermezzi, der underbygger en mindeværdig filmoplevelse.

Skuespillerne har karakter, selv i stereotype roller. Bedst er Robert Duvall som den aldrende advokat Jerome Facher. Det er ikke fordi, at man løfter armene højt i vejret over filmens originalitet, men roserne gives for den usædvanligt rolige og konsekvente fortællestil.
Anmeldt i 2009 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Civil Action, A

Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7
Fakta om filmen
1998, USA, Drama, 115 min
Dansk titel: Civil Action
Instr: Steven Zaillian Prod: Rachel Pfeffer, Robert Redford, Scott Rudin  Manus: Steven Zaillian  Baseret på: bog af Jonathan Harr  Foto: Conrad L. Hall  Klip: Wayne Wahrman  Mus: Danny Elfman  
Medvirkende:
John Travolta (Jan Schlichtmann)
Robert Duvall (Jerome Facher)
Tony Shalhoub (Kevin Conway)
William H. Macy (James Gordon)
Zeljko Ivanek (Bill Crowley)
John Lithgow (Judge Walter J. Skinner)
Kathleen Quinlan (Anne Anderson)
James Gandolfini (Al Love)
Stephen Fry (Pinder)
Dan Hedaya (John Riley)
David Thornton (Richard Aufiero)
Sydney Pollack (Al Eustis)
Daniel von Bargen (Mr. Granger)
Priser:
AAN, Bedste fotografering
AAN, Bedste birolleskuespiller (Duvall)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.