3473 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Top Gun
En ung jagerpilot forelsker sig i sin instruktør men må samtidig sande, at livet er andet end luft under vingerne.
ACTION PÅ VINGER
Et af 80'ernes helt store actionbrag om samtidig Tom Cruises gennembrud var denne charmerende og flyvende "Top Gun", der satte hele USA på den anden ende og betød en mangedobling af ansøgninger til det amerikanske luftvåben.

Skåret helt ind til benet er "Top Gun" selvfølgelig en meget tynd kop te, men man må bøje sig for dens ekstreme fremdrift og uindpakkede budskab.

Tom Cruise spiller den selvsikre og dygtige jagerpilot Maverick, der flyver en række øvelser over det åbne hav og både imponerer og skræmmer kolleger og overordnede i sin noget risikable adfærd.

Jordbåren forelskelse
Nede på jorden fascineres Maverick af den kvindelige instruktør med det mandige navn Charlie (Kelly McGillis), og en jordbåren forelskelse sender Maverick helt der ud, hvor vingerne dårligt kan bære.

Instruktør Tony Scott er kendt for sine mange tjubang-actionfilm, de fleste af dem noget decideret bras, men når han holder sig til stramt iscenesat action uden alt for meget omsvøb, kan resultatet blive overbevisende.

Det er netop tilfældet i "Top Gun", hvor sidehistorier ganske vist krydrer lidt rigeligt, men hvor det i bund og grund er de meget flotte actionsekvenser i luften, der bærer filmen på brede vinger.

Æterisk
Timingen er perfekt, klipningen skarp, billederne æteriske som det let fordampelige flybrændstof. Man bør tillade sig at læne sig tilbage og nyde en omgang velsmurt action.

Ikke alene Tom Cruise men også mange af de andre unge spillere gjorde entré i denne film og blev siden stjerner på enten tv eller i Hollywood.

Filmen vil ikke mindst blive husket for sit ekstraordinære pop-soundtrack, hvor blandingen af evergreens og nye hits blev en vigtig del af filmens ungt sprudlende identitet.
Anmeldt i 2008 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Top Gun

Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7
Fakta om filmen
1986, USA, Action, 110 min
Dansk titel: Top Gun
Instr: Tony Scott Prod: Jerry Bruckheimer, Don Simpson  Manus: Jim Cash, Jack Epps  Baseret på: artikel af Ehud Yonay  Foto: Jeffrey L. Kimball  Klip: Chris Lebenzon, Billy Weber  Mus: Harold Faltermeyer  
Medvirkende:
Tom Cruise (Maverick)
Kelly McGillis (Charlie)
Val Kilmer (Ice)
Anthony Edwards (Goose)
Tom Skerritt (Viper)
Michael Ironside (Jester)
John Stockwell (Cougar)
Rick Rossovich (Slider)
Tim Robbins (Merlin)
Meg Ryan (Carole)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.