3454 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Match Point
Begæret slår gnister på kryds og tværs af ægteskaber og forhold. En ung tennisspiller med alle charmetalenter ude kommer på kærlighedens glatis.
FRA DEN ENE YDERLIGHED TIL DEN ANDEN
Game og set men ikke match til Woody Allen. Denne film bringer sindene i kog på mere end ét plan, og man må nyder talenterne ligeså meget, som man afskyer klichéerne. Filmens første halvdel er ualmindelig god, filmens anden halvdel er ualmindelig dårlig.

Den selvsikre ekstennisspiller Chris Wilton (Jonathan Rhys Meyers) lever i et kærligt men lidt mekanisk parforhold med sin kæreste. Da han en dag møder vennens kæreste Nola (Scarlett Johansson), vækkes imidlertid et begær i ham, der fuldkommen overskygger ethvert fornuftsperspektiv.

Fra nu af er Chris kun interesseret i én ting, og kunsten ligger i ikke at blive afsløret - koste hvad det vil..

Woody Allen viser i filmens første opslugende time, hvordan man skal skrue et kærlighedsdrama sammen: her er kælet for detaljen, stilen er dvælende og omhyggelig, billederne er rolige, der er ingen kunstig filmmusik til at fremprovokere stemninger.

Overbevisende overklasseskildring
Hele stilen og kulissen omkring hovedpersonernes overklasseliv er overbevisende. Tøjet, bilerne, møblerne. Livsstilen er indfanget, så det løber koldt ned af ryggen, og det er først og fremmest en udsøgt æstetisk nydelse.

Skildringen af rastløsheden og den dybe, trancelignende tilstand, som begæret sender hovedpersonen i er genial. Woody Allen indfanger disse stemninger virkelig overbevisende, og udstrålingen er intens og intim.

Historien kammer over
Men: så kammer historien over i noget underligt rod, der slet ikke passer ind, og Woody falder i med et plask, der sprøjter eftertrykkeligt ud over alle de klichéer og usandsynligheder, som historien pludseligt og unødvendigt er overmalet med.

Som for at understrege den mislykkede vej direkte mod afgrunden påklistrer Woody Allen oven i købet moraliserende replikker og citater fra gamle græske tænkere.

Tabt på gulvet
Virkelig synd og skam, og pludselig synes filmen mere end tabt på gulvet. Alligevel er det svært at ryste første halvdels fantastiske stemningsbilleder af sig, og det må man forsøge at lægge vægt på.

Skuespillerne leverer hæderlige præstationer: Jonathan Rhys-Meyers er kræs for øjet i stilfuldendt look, Scarlett Johansson forsøder billederne med sin sexede og lidt hemmelighedsfulde udstråling.
Anmeldt i 2006 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Match Point

Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7
Fakta om filmen
2005, USA, Drama, 120 min
Dansk titel: Match Point
Instr: Woody Allen Prod: Letty Aronson, Lucy Darwin, Gareth Wiley  Manus: Woody Allen  Foto: Remi Adefarasin  Klip: Alisa Lepselter  
Medvirkende:
Jonathan Rhys-Meyers (Chris Wilton)
Scarlett Johansson (Nola Rice)
Penelope Wilton (Eleanor Hewett)
Brian Cox (Alec Hewett)
Emily Mortimer (Chloe Hewett Wilton)
Alexander Armstrong (Mr. Townsend)
Matthew Goode (Tom Hewett)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.