3467 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Charlie and the Chocolate Factory
En fattig knægt er blandt de fem heldige børn, der får lov at opleve Willy Wonkas fantastiske chokoladefabrik indefra.
FANTASIFULDT BØRNEVENLIG
De fleste børn og barnlige sjæle vil finde Tim Burtons farverige filmatisering af Roald Dahls chokoladebog fornøjelig. Energisk, humoristisk og i højt tempo: rendyrket familieunderholdning, dog mest for børn.

Fra start til slut er filmen et kalejdoskop, der kan drejes i uendelige mønstre, og de stærke farver er uden tvivl et effektivt og næsten spiseligt blikfang. Slikne børn bliver vilde i varmen; det er nok en god idé at have en plade chokolade klar i baghånden.

Johnny Depp spiller chokoladekongen Willy Wonka, der for sine slikmillioner har bygget verdens største chokoladefabrik. Fabrikken har i årevis stået øde hen, medarbejderne er for længst opsagt, men Wonka producerer stadig - som et stort mysterium - egenhændigt chokolade til den søde tand verden over.

Da Willy Wonka uventet inviterer fem heldige børn til at komme indenfor fabrikkens mure, bliver den varmhjertede fattige Charlie (Freddie Highmore) vild i varmen. Det kræver imidlertid mere end almindeligt held for Charlie: kun fem guldbilletter er lagt i chokoladepakker - verden over. Så chancerne er minimale.

Imidlertid er Charlie heldig, og forude venter hans livs største eventyr på Willy Wonkas helt fantastiske chokoladefabrik.

Kompromisløst fantasiunivers
Instruktør Tim Burtons fantasiunivers er kompromisløst og fantasifuldt. En elskelig ironisk distance i scenografi og replikskifte giver historien en herlig dynamik og gør den næsten overdrevent svulstige stil lettere at sluge.

Der er virkelig tale om en fantasi-film, og fantasien er veludviklet hos den dygtige instruktør. Mange gange må man trække grundigt på smilebåndet over de særprægede idéer: i særdeleshed er minifolket Oompa Loompa (spillet forbilledligt af Deep Roy) et gennemført muntert bekendtskab. Oompa Loompa-sangene skaber et lettere musicalpræg - i genial scenografi og med veludviklet humor.

Den familiære kærlighedsmorale i filmen forekommer i store træk hjertelig, ikke mindst takket være nuttet spil af unge Freddie Highmore.
Anmeldt i 2006 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Charlie and the Chocolate Factory

Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7
Fakta om filmen
2005, USA, Komedie, 110 min
Dansk titel: Charlie og chokoladefabrikken
Instr: Tim Burton Prod: Brad Grey, Richard D. Zanuck  Manus: John August  Baseret på: bog af Roald Dahl  Foto: Philippe Rousselot  Klip: Chris Lebenzon  Mus: Danny Elfman  
Medvirkende:
Johnny Depp (Willy Wonka)
Freddie Highmore (Charlie Bucket)
David Kelly (Grandpa Joe)
Helena Bonham Carter (Mrs. Bucket)
Noah Taylor (Mr. Bucket)
Missi Pyle (Mrs. Beauregarde)
James Fox (Mr. Salt)
Deep Roy (Oompa Loompa)
Christopher Lee (Dr. Wonka)
Adam Godley (Mr. Teavee)
Franziska Troegner (Mrs. Gloop)
Anna Sophia Robb (Violet Beauregarde)
Julia Winter (Veruca Salt)
Jordan Fry (Mike Teavee)
Philip Wiegratz (Augustus Gloop)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.