3473 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Enemy Mine
Et menneske nødlandet på en sær planet, hvor hans eneste modspiller bliver et mystisk væsen.
NØDTVUNGENT VENSKAB
Den tyskfødte instruktør Wolfgang Petersen fulgte op på børne-eventyret "The neverending story" med dette halvhjertede og utroværdige eventyr for voksne.

Dennis Quaid lever som jagerpilot i et farefuldt univers i det 22. århundrede, hvor levende væsener fra en anden planet er de grusomme modstandere.

Nødlanding på gold planet
Men i sin jagt på at få slagtet et af modstanderens fly, kommer Quaid på afveje og må nødlande på en gold planet. Og på selv samme planet, ikke langt derfra, er modstanderen også nødlandet.

Modstanderen er af typen "Drac" - helt tydeligt et menneske (men hvorfor ikke Robert De Niro?), pakket ind i et skjold og udstyret med rædselsfulde gæller og kun tre fingre samt en hale. Quaid lister sig nu ind på dette Drac-eksemplar, men opdages (i filmens mest intense scene) og tages til fange.

Alternativ kommunikation
Der går dog ikke længe, før de to kan kommunikere og begynder at sætte pris på hinanden. Det ville jo være for trist, hvis man var helt alene på dén planet!

Deles om alt i tykt og tyndt
Så de bliver gode venner og begynder at lære hinandens sprog (for nemheds skyld lærer Drac'en engelsk på rekordtid). De betror hinanden intime hemmeligheder og deles om alt i tykt og tyndt.

Men pludselig bliver Drac'en lad og doven. Den er nemlig blevet gravid! Derfor må vejene skilles, for en Drac overlever nemlig ikke en fødsel. Men Quaid har lovet at tage sig af ungen, som var det hans egen.

En oversukkkersød lille Drac laller nu rundt og siger sjove lyde. En Drac taler nemlig nøjagtig som en motoriseret græsslåmaskine i tomgang, og lyder samtidig som om, den har tre bagekartofler i munden.

Væmmelige skurke
Nu kommer ondskaben til planeten i form af væmmelige skurke fra Jorden, der udnytter Dracs til hårdt arbejde. Vores mini-Drac indfanges, og Quaid slås bevidstløs. Da han vågner igen, midt ude i rummet, er han fit for fight, og han stjæler et jagerfly og flyver tilbage for at redde Drac'en.

Billigt udseende
Mellem mange smukke totalbilleder af den dunkle planet irriterer masser af billigt udseende kulisser og platte væsener. Dennis Quaids skuespil er halvhjertet og vaklende, ligesom den rallende Drac er utroværdig i både kropssprog, tale og udstråling. Det er for dumt fremstillet, når væsenet er så menneske-lignende.

Der er spænding i sammenlagt et kvarter, resten er temmelig blottet for energi.
Anmeldt i 1996 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Enemy Mine

Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7
Fakta om filmen
Dansk titel: Fjender
Instr: Wolfgang Petersen Prod: Stephen Friedman  Manus: Edward Khmara  Foto: Tony Imi  Klip: Hans Nikel  Mus: Maurice Jarre  
Medvirkende:
Dennis Quaid (Willis Davidge)
Louis Gossett Jr. ('Jerry' (Jeriba Shigan))
Brion James (Stubbs)
Richard Marcus (Arnold)
Carolyn McCormick (Morse)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.