4240 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Stalag 17
Et kuld amerikanske krigsfanger i en tysk fangelejr under anden verdenskrig plages af en stikker.
UNIK KRIGSKOMEDIE
Sjældent har man set falde-på-halen-komik så virkningsfuld som i Billy Wilders geniale "Stalag 17". I en helt unik blanding af alvor og humor skaber han en af de mest mindeværdige fangelejr-film nogensinde.

En gruppe amerikanske soldater er havnet som krigsfanger i en tysk fangelejr under anden verdenskrig. Gruppen holder til i barak 17 og fører en nogenlunde privilegeret hverdag på de strenge præmisser, der nu engang er.

Men alle flugtforsøg og hemmeligheder bliver på mystisk vis optrevlet af tyskerne gang på gang, og det går op for de amerikanske soldater, at der må være en stikker i blandt dem.

I første omgang mistænker de enspænderen Sefton (William Holden), der driver små forretninger med tyskerne, der til gengæld skaffer ham ekstra privilegier i lejren.

Men det skal snart vise sig, at det forholder sig noget mere udspekuleret.

Komikken forstærker alvoren
Komikken skader ikke filmens troværdighed - tværtimod forstærker den på en befriende nytænkt måde den fortættede atmosfære. Krigen var forfærdelig, men de amerikanske fanger forsøger et langt stykke hen ad vejen at klare sig igennem med humor.

Som helhed er "Stalag 17" at betragte som et unikum. Man har hele tiden undervejs været underholdt både af rå dramatik og af lagkagekomik i den mest finurlige blanding, som philm.dk kan mindes at have set.

Samtlige roller fyldes fantastisk ud af veloplagte skuespillere.
Anmeldt i 2006 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2016
Udskriftsvenlig udgave
Stalag 17

Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7
Fakta om filmen
1953, USA, Krigsdrama, 120 min
Dansk titel: Stalag 17
Instr: Billy Wilder Prod: Billy Wilder  Manus: Billy Wilder, Edwin Blum  Baseret på: skuespil af Donald Bevan og Edmund Trzcinski  Foto: Ernest Laszlo  Klip: George Tomasini  Mus: Leonid Raab, Franz Waxman  
Medvirkende:
William Holden (Sefton)
Don Taylor (Lt. Dunbar)
Otto Preminger (Col. Von Scherbach)
Robert Strauss (Stanislas Kasava)
Harvey Lembeck (Harry Shapiro)
Richard Erdman (Hoffy)
Peter Graves (Price)
Neville Brand (Duke)
Sig Ruman (Sgt. Schulz)
Michael Moore (Manfredi)
Priser:
AA, Bedste skuespiller (Holden)
AAN, Bedste instruktør
AAN, Bedste birolleskuespiller (Strauss)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.