3473 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Enemy of the State
En advokat ser sin tilværelse smuldre, da han ud af den blå luft pludselig bliver forfulgt og bombarderet.
KONSEKVENT UNDERHOLDNING
Glædeligt overraskende med en forholdsvis habil og indholdsrig amerikansk thriller. Der er glimrende skuespil og et solidt håndværk bag det fine resultat, som underholder fra start til slut.

Styr på livet
Will Smith spiller forsvarsadvokaten Robert Dean, der har fået styr på sit liv med både villa, vovse og fancy bil - samt småkravl. Men en dag bliver han vidne til et ubehageligt trafikuheld, der koster en ung mand livet.

Hvad Robert ikke ved, er at den omkomne inden da har lagt noget meget kostbart blandt Roberts nys indkøbte julegaver. Og denne kostbare tingest er der nogle meget magtfulde kræfter, der gerne vil have fat i.

Robert fatter ikke hvad der sker omkring ham, men langsomt ser han tilværelse smuldre mellem fingrene. Og der er ikke rigtig nogen forklaring på tingenes tilstand.

Aflytnings-netværk
Men hvad Robert ikke ved, det har tilskueren vidst lige siden filmens begyndelse. Der er tale om et kolossalt omfattende aflytnings- og affotograferings-netværk, som dagligt holder styr på USA med skjulte optagelser.

Dette temmelig hemmelige netværk har stor interesse i at skaffe den tingest, manden lage blandt Roberts julegaver. Der er tale om bevismateriale, der nødig skulle frem i lyset. Et meget hemmeligt og uskønt mord på en fremstående mand.

Hjælp til selvhjælp
Robert får først rigtig øjnene op for sagens alvor, da han bliver kontaktet af aflytningseksperten Brill, der frivilligt (næsten da) hjælper Robert af med talrige skjulte mikrofoner og desuden lærer ham op i, hvordan han undgår andre af samme slags.

Konstant overvåget
Men stort set lige meget hvor Robert så end går og står, er han overvåget - af satellitter, skjulte mikrofoner, videokameraer, aflyttede telefoner osv. Der er virkelig grund til at føle sig forfulgt.

Situationen tilspidses mere og mere, og spændingen stiger, til stor fornøjelse for tilskueren.

Udmærket seriøs rolle
Det er dejligt at se Will Smith i en seriøs rolle, og at kunne konstatere, at han faktisk kan spille udmærket. Gene Hackman udgør (selvfølgelig) filmens stærkeste kort, mens mange biroller også fylder godt og stærkt i landskabet. Bedst er Jon Voights ækle skurk.

Fart på!
Som det er kutyme med mastodont-producenten Jerry Bruckheimers film oser "Enemy of the state" af fart. Instruktøren Tony Scott har et godt tag på farten og formidler fint adrenalinen ud i alle filmens trængte årer.
Anmeldt i 1999 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Enemy of the State

Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7
Fakta om filmen
1998, USA, Krimi, 126 min
Dansk titel: Enemy of the State
Instr: Tony Scott Prod: Jerry Bruckheimer  Manus: Davis Marconi  Foto: Daniel Mindel  Klip: Chris Lebenzon  Mus: Harry Gregson Williams, Trevor Rabin  
Medvirkende:
Will Smith (Robert Dean)
Gene Hackman (Brill)
Jon Voight (Thomas Reynolds)
Regina King (Carla Dean)
Lisa Bonet (Rachel Banks)
Barry Pepper (Pratt)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.