3467 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Elephant Man, The
Et misfoster møder uventet kærlighed, da det bliver købt af en læge.
EN VANARTET SKÆBNE
David Lynchs "The elephant man" er et stemningsfuldt sort/hvidt drama om et vanskabt menneskes vanartede skæbne.

Kendt som "Elefantmanden" slæbes "den" rundt af sin fattige ejer, der hverken har tid eller forstand til at tænke over, om skabningen befinder sig vel.

Men som tilskuer til et af de mange shows får den dygtige London-læge Frederick Treves øje på den vanskabte, og han søger om lov til at undersøge ham på hospitalet.

Et elskeligt menneske
Med tiden går det op for Treves, at Elefantmanden ikke er en idiot men tvært imod et elskeligt menneske. Treves får gennemført, at Elefantmanden, hvis rigtige navn er John Merrick, får fast bopæl i en stue på hospitalet.

Uventede gæster
Men om aftenen får han uønskede gæster, blandt dem den tidligere ejer, der tager ham med sig tilbage. Nogle dage går, hvor Treves er frustreret over Merricks forsvinden, men Merrick vender dog tilbage, forslået og skræmt. Hvor længe vil dette mærkelige menneske overleve?

Et overvældende ansigt
Der går en halv time, inden tilskueren får Elefantmanden at se. Synet er om muligt mere skræmmende (og overvældende) end man kunne have forestillet sig.

Lettere komisk
Herefter vænner man sig langsomt til det akavede udseende og lærer næsten at acceptere det. Men også kun næsten, for det kan godt forekomme lettere komisk og utroværdigt i perioder.

Fuldendt troværdigt
David Lynchs brug af sort/hvide billeder er eminent. Billederne er fyldt med symboler, og man er næsten konstant omgivet af lydene fra larmende dampmaskiner og susende gaslamper. Tidsbilledet er fuldendt troværdigt.

Flotte præstationer
John Hurt er uigenkendelig bag tredive masker og masser af sminke, men han leverer dette til trods en smuk præstation, ligesom Anthony Hopkins er god som hans engagerede læge. John Gielgud ses i rollen som hospitalsdirektøren Carr Gomm.

I længden bliver filmen en anelse for langtrukken og anstrengende at følge med i, og man rykker uroligt rundt i sædet. God musik af John Morris.
Anmeldt i 1994 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Elephant Man, The

Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7
Fakta om filmen
1980, USA, Drama, 118 min
Dansk titel: Elefantmanden
Instr: David Lynch Prod: Jonathan Sanger  Manus: Christopher DeVore, Eric Bergren, David Lynch  Foto: Freddie Francis  Klip: Anne V. Coates  Mus: John Morris  
Medvirkende:
Anthony Hopkins (Dr. Frederick Treves)
John Hurt (John Merrick)
Anne Bancroft (Mrs. Kendal)
John Gielgud (Carr Gomm)
Priser:
AAN, Bedste kostumedesign
AAN, Bedste scenografi
AAN, Bedste musik
AAN, Bedste klipning
AAN, Bedste manuskript
AAN, Bedste instruktør
AAN, Bedste skuespiller (Hurt)
AAN, Bedste film
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.