4240 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Repulsion
En belgisk pige arbejder på en skønhedsklinik i London men plages af voldsomme hallucinationer.
VIRKNINGSFULDT PSYKOLOGISK GYS
Roman Polanskis første engelsksprogede film regnes med rette for et af de mest hårrejsende psykologiske gys i filmens historie.

"Repulsion" eller "Chok", som den kaldes på dansk, er en særdeles voldsom oplevelse, hvor vanviddet når helt ind under huden på tilskueren og efterlader mangen en sart sjæl i en tilstand af netop chok.

Catherine Deneuve spiller med næsten ordløs sammenbidthed den intense og rødglødende hovedrolle som skønhedsklinikassistenten Carole Ledoux. Carole er belgisk men arbejder på en klinik i London. Her ordner hun alle de fine damers negle.

Carole bor sammen med sin søster Hélène i en gammel lejlighed, og det bekommer ikke Carole, at søsteren ofte har en mandlig bekendt boende. I den forbindelse fornemmer man for første gang rigtigt det ulmende vanvid bag det kønne ansigt.

Carole lider af nogle alvorlige tvangstanker og hallucinationer. Vanviddet i de uskyldige øjne forgrener sig til hver en sene, da søsteren og hendes kæreste rejser til udlandet i flere dage og overlader Carole til sig selv.

Vanviddet får frit spil
I den tomme og dystre lejlighed får vanviddet frit spil, og Carole forsvinder så meget ind i sit indre helvede, at hun bliver en fare for sine omgivelser. Selvom hun forskanser sig i lejligheden, kan hun ikke forhindre bekendte i at bryde ind.

Roman Polanski indfanger vanviddet først og fremmest i sin instruktion af fremragende Catherine Deneuve. Men skuespillet gør det ikke alene. Fortællestilen er visuelt meget virkningsfuld og stemningsmættet.

Helvede i første parket
Kameraet er i mange henseender "inde i" Caroles hoved, og man oplever således det psykologiske helvede i første parket. Den dynamiske kameraføring, der i næsten hver eneste scene er overraskende og genial, er i sig selv en markant styrke.

Det er ikke hele filmen, der er lige grundig. Ofte forekommer fortællestrukturen lidt staccato, og man kan af og til savne fordybelse. Men når Polanski tager sig tid, producerer han den ene fabelagtige scene efter den anden.

Detaljen stjæler billedet
Lys og skygge i forunderlige konstellationer: forførende, skræmmende og tankevækkende og med til at underbygge den ækle historie. Ofte er det detaljer som lyden af et tikkende ur eller en gyngende loftslampe i nattemørket, der stjæler billedet.

Filmen er fuld af stærke kontraster. Først og fremmest står hovedpersonens billedskønne og seksuelle udstråling i skarp kontrast til hendes kaotiske og dræbende indre. Netop ved sin gudeskønne fremtoning virker hun som en magnet på mændene, og deres begær gør dem ude af stand til at læse hendes vanvid.

Caroles arbejde på skønhedsklinikken er en anden fuldkommen absurd kontrast. Hér skal hun være sød, smuk og imødekommende over for de rige, tantede kunder, men Carole dagdrømmer og klipper ved siden af.

Hallucinative visualiseringer
Hovedpersonens hallucinationer skildres både i stemninger i form af lyssætning og kameraføring, men også i konkrete visualiseringer: lejlighedens mure slår store revner, et afpelset kaninlig (der skulle være endt som lækker middag) står og går i forrådnelse midt i stuen, så fluerne sværmer.

Caroles komplette seksuelle afmagt kommer til udtryk i hendes tvangsrenlighed. Hun må skylle munden og børste tænder, hvis en mand er kommet til at kysse hende. En af hendes skrækkeligste hallucinationer er en lettere lystbetonet voldtægt, der går igen gennem filmen.

Det indre gys
Polanski opnår fuld effekt af sine langstrakte sekvenser, hvor absurditeten og det indre gys for alvor sætter sig spor og efterlader tilskueren med en klump i halsen og stærkt påvirket.

I en mindre birolle som slesk udlejer fornøjer Patrick Wymark med et brillant portræt.
Anmeldt i 2006 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2016
Udskriftsvenlig udgave
Repulsion

Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7
Fakta om filmen
Dansk titel: Chok
Instr: Roman Polanski Prod: Gene Gutowski  Manus: Roman Polanski, Gérard Brach  Foto: Gilbert Taylor  Klip: Alastair McIntyre  Mus: Chico Hamilton  
Medvirkende:
Catherine Deneuve (Carole Ledoux)
Ian Hendry (Michael)
John Fraser (Colin)
Yvonne Furneaux (Hélène Ledoux)
Patrick Wymark (Landlord)
Renee Houston (Miss Balch)
Valerie Taylor (Madame Denise)
James Villiers (John)
Helen Fraser (Bridget)
Hugh Futcher (Reggie)
Monica Merlin (Mrs. Rendlesham)
Imogen Graham (Manicurist)
Mike Pratt (Workman)
Roman Polanski (Spoon Player (ikke krediteret))
Priser:
BERLIN, FIPRESCI Prize
BERLIN, Silver Berlin Bear
BERLIN-N, Golden Berlin Bear-nominering
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.