3473 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Collateral
En pligtopfyldende taxachauffør får en ubehagelig kunde: en koldblodig lejemorder der tvinger chaufføren til at fragte sig rundt til diverse jobs.
DELIKAT ACTION
Instruktøren Michael Mann er en af de få actioninstruktører i dag, der kan gøre gru og koldblodighed til en æstetisk nydelse. Med "Collateral" beviser han endnu engang, at han er mesteren inden for genren.

Drivkraft
Filmen har et forholdsvist banalt plot, der på mange måder må karakteriseres som usandsynligt. Men i det store og hele har historien alligevel mere dybde og drivkraft end gennemsnits-actionfilmen.

Den pligtopfyldende og venligtsindede sorte taxachauffør Max (Jamie Foxx) får en dag en gavmild kunde (Tom Cruise), der tilbyder ham en masse penge for at køre ham rundt til nogle venner.

Allerede ved første stop går det imidlertid op for Max, at turen ikke vil blive særlig behagelig. Det viser sig nemlig, at kunden er en koldblodig lejemorder ved navn Vincent, og han har fået til opgave at henrette fem personer, der alle har forbindelse til en retssag.

Vincent er ikke til sinds at lade Max slippe, og nu hænger chaufføren på den ubehagelige opgave, der bliver mere og mere nervepirrende.

Stabilt frustreret
Tom Cruise udfylder rollen som den iskolde morder pænt overbevisende, og hans karakter er i sig selv et studie i æstetik. Pæn og nydelig, åleglat og upåvirkelig, iskold og frastødende og dog alligevel udadtil tillidsvækkende og venlig. Over for ham præsterer Jamie Foxx en stabilt frustreret chauffør, der taler til de fleste blandt publikum.

Michael Mann præsterer det nærmest kriminelle at gøre henrettelser til en æstetisk nydelse for tilskueren. Sjældent har dræbende projektiler været så "tilfredsstillende" at betragte på film. Hele filmens visuelle udstråling er unik: storbyens puls og spillet mellem kunstigt lys og nattens mørke giver historien et dystert og hemmelighedsfuldt skær.

Menneskelighed på bunden
Et lille strejf af grotesk humor viser ind imellem, at historien dybest set er menneskelig nok. Men forsøget på at forklare, hvorfor Vincent er blevet den, han er, samt det uundgåelige superklimaks tæller på negativlisten.
Anmeldt i 2005 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Collateral

Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7
Fakta om filmen
2004, USA, Action, 115 min
Dansk titel: Collateral
Instr: Michael Mann Prod: Michael Mann, Julie Richardson  Manus: Stuart Beattie  Foto: Dion Beebe, Paul Cameron  Klip: Jim Miller, Paul Rubell  Mus: James Newton Howard  
Medvirkende:
Tom Cruise (Vincent)
Jamie Foxx (Max)
Jada Pinkett Smith (Annie)
Mark Ruffalo (Fanning)
Peter Berg (Richard Weidner)
Bruce McGill (Pedrosa)
Irma P. Hall (Ida)
Richard T. Jones (Traffic Cop #1)
Debi Mazar (Young Professional Woman)
Javier Bardem (Felix)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.