3473 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Ray
Den legendariske blinde jazzmusiker Ray Charles levede et liv på kanten af det fornuftige, og det gav ham mange problemer.
UNDERHOLDENDE BIOGRAFI-FILM
Jazzlegenden Ray Charles får her sin helt egen film: en storladen og grundig biografi, der giver alle interesserede og uinteresserede et glimrende indblik i Charles' liv og musik.

Filmen koncentrerer sig om Charles' voksne liv men vender ofte tilbage til barndommen i stærke flashbacks, hvor vi blandt andet følger Ray, da han bliver blind som 6-årig.

Som voksen får han hurtigt succes, og trods sit handikap også hos damerne. Men med succesen følger også et stofmisbrug og deraf følgende usund livsstil, en rigtig kunstner..

Ray har svært ved at holde nallerne væk fra damerne, også selvom han har stiftet familie. Men musikken og stofferne holder dampen oppe, og Ray fortsætter ufortrødent med at skabe banebrydende jazz- og fusionsmusik, der både fascinerer og forarger.

Knivskarp farvefokus
Filmen får formidlet Ray Charles' op- og nedture på en ganske underholdende og medrivende vis. Taylor Hackfords æstetiske billeder med knivskarp farvefokus et delikat hovedmåltid for tilskueren.

Jamie Foxx vandt en oscar for sin pæne men ikke fantastiske præstation, og man nyder det fine spil også i de mange biroller - ikke mindst Ray Charles som dreng.
Anmeldt i 2005 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Ray

Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7
Fakta om filmen
2004, USA, Biografi, 156 min
Dansk titel: Ray
Instr: Taylor Hackford Prod: Howard Baldwin, Karen Elise Baldwin, Stuart Benjamin, Taylor Hackford  Manus: James L. White  Foto: Pawel Edelman  Klip: Paul Hirsch  Mus: Craig Armstrong  
Medvirkende:
Jamie Foxx (Ray Charles)
Kerry Washington (Della Bea Robinson)
Regina King (Margie Hendricks)
Clifton Powell (Jeff Brown)
Harry J. Lennix (Joe Adams)
Bokeem Woodbine (Fathead Newman)
Priser:
AA, Bedste lydmixing
AA, Bedste skuespiller (Foxx)
AAN, Bedste klipning
AAN, Bedste instruktør
AAN, Bedste kostumedesign
AAN, Bedste film
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.