3467 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Beyond Borders
En billedskøn overklassepige kaster sig ud i en hæsblæsende nødhjælpskamp i talrige lande.
SUKRET OPOFRELSESDRAMA
Midt i et overklassebal braser en væmmelig mand ind og sætter en tynd lille sort dreng på scenen. Mandens mål er at åbne overklassens øjne for hungersnøden og håbløsheden i mange af verdens regioner, og selv om mange snobber naturligt nok væmmes over mandens fremgangsmetode, er det alligevel en rystende oplevelse.

Sarah Jordan (Angelina Jolie) får på en måde kaldet den aften. Hun beslutter sig i hvert fald for at drage til Afrika for at hjælpe de stakkels sultende. Med røde øjne og naivt gå-på-mod kaster Sarah sig ud i nødhjælpsarbejdet og trodser al den saftige sarkasme, hun mødes af, specielt fra manden, der brasede ind i ballet, lægen Nick Callahan (Clive Owen).

Sarah kæmper bravt videre: siden går rejsen blandt andet til Tjetjenien. I mellemtiden er hun blevet gode venner med lægen. På hjemmefronten er ægteskabet ved at gå i opløsning, så alt tegner til et aktivt liv i marken for den nye duo. Men det er farligt!

Elastisk sentimentalitet
"Beyond Borders" er fra første scene præget af en elastisk sentimentalitet, der kommer til udtryk i alle filmens facetter. Først og fremmest er skuespillet tilpasset historiens opofrende temaer, og det betyder, at Angelina Jolie og Clive Owen med flere havner i en kogende suppe af tårevædende scener, der dog i filmens kontekst bliver ufrivilligt komiske.

Fortællestilen er svulstig, episk. Store panoramabilleder dominerer, suppleret af en lettere dokumentarisk tilgang i et forsøg på at skabe nærhed i de enkelte nødhjælpsregioner.

Filmen forbliver håbløst overfladisk og for det meste uvedkommende. Det er næsten ikke til at bære, at scene efter scene rummer så meget præfabrikeret dramatik, hvor skuespillet er indrammet i guld, længe før scenerne bliver optaget. Og hvor begivenhederne fra ende til anden er bundforudsigelige.
Anmeldt i 2005 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Beyond Borders

Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7
Fakta om filmen
2003, USA, Drama, 126 min
Dansk titel: Beyond Borders
Instr: Martin Campbell Prod: Dan Halsted, Lloyd Phillips  Manus: Caspian Tredwell-Owen  Foto: Phil Meheux  Klip: Nicholas Beauman  Mus: James Horner  
Medvirkende:
Angelina Jolie (Sarah Jordan)
Clive Owen (Nick Callahan)
Teri Polo (Charlotte Jordan)
Linus Roache (Henry Beauford)
Noah Emmerich (Elliott Hauser)
Timothy West (Lawrence Beauford)
Kate Trotter (Mrs. Beauford)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.