3467 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Village, The
I en isoleret landsby lever en lille befolkning omkranset af en hemmelighedsfuld uhyggelig skov.
SHYAMALAN PÅ AUTOPILOT
"Alternative" M. Night Shyamalan er for alvor ved at nærme sig noget, der kunne minde om mainstream. Med filmen "The Village" synes han et stort skridt nærmere en gennemsnitsproduktion.

Absurde begivenheder
Selvom "The Village" har sit eget visuelle og stemningsmæssige udtryk, der skaber en særpræget atmosfære, savner historien troværdighed i sine absurde begivenheder. Og hvor det i tidligere Shyamalanfilm har været overraskelsesmomentet, der har båret store dele af historien, savner man hér både overraskelse og fantasi.

Joaquin Phoenix spiller den unge Lucius, der sammen med en række andre 1800-talsklædte mennesker bor i en isoleret landsby, omkranset af en stor og hemmelighedsfuld skov.

Skoven huser "dem, de ikke taler om": mærkelige væsener med uhyggelige lyde. Efter sigende er der indgået en slags våbenhvile: indbyggerne i landsbyen holder sig væk fra skoven, mens skovens uhyrer holder sig hjemme mellem trækronerne.

En ulykkelig begivenhed i landsbyen tvinger dog den blinde og blindt forelskede Ivy (Bryce Dallas Howard) til en uhyggelige enefærd gennem skoven for at hente medicin i en nærliggende by.

Ændrer karakter
Overraskelsen i "The Village" opstår tidligt, da vi får en ny hovedperson, og pludselig ændrer filmen karakter og bevæger sig ind i et kærlighedsterritorium, som Shyamalan ikke rigtig magter.

Historien bliver efterhånden sentimental og moralsk forklarende i sine begivenheder, der kredser om det gode og det onde i mennesket. Hermed forsvinder store dele af mystikken og intensiteten ud af filmen, og en form for mainstream tager over.

Skuespillet er jævnt i orden - dog aldrig helt overbevisende. James Newton Howards svulstige musik hører til blandt hans bedste bidrag til film gennem tiderne.
Anmeldt i 2005 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Village, The

Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7
Fakta om filmen
2004, USA, Drama, 95 min
Dansk titel: Village, The
Instr: M. Night Shyamalan Prod: M. Night Shyamalan, Sam Mercer, Scott Rudin  Manus: M. Night Shyamalan  Foto: Roger Deakins  Klip: Christopher Tellefsen  Mus: James Newton Howard  
Medvirkende:
Bryce Dallas Howard (Ivy Walker)
Joaquin Phoenix (Lucius Percy)
Adrien Brody (Noah Perry)
William Hurt (Edward Walker)
Sigourney Weaver (Alice Hunt)
Brendan Gleeson (August Nicholson)
Cherry Jones (Mrs. Clack)
Celia Weston (Vivian Percy)
Jayne Atkinson (Tabitha Walker)
M. Night Shyamalan (Guard at Desk)
Priser:
AAN, Bedste musik
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.