3472 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Driving Miss Daisy
En gnaven ældre dame lader sig ikke nøje med hvad som helst. Men da hun mødes med sin nye privatchauffør, bløder hun lidt op.
I AL ENKELTHED EN LUN FILM
"Driving Miss Daisy" bæres af en ligefrem og identificerbar historie. Medrivende, smuk og særdeles charmerende. Filmens grundstøtter er tre brillante skuespillerpræstationer fra henholdsvis Jessica Tandy, Morgan Freeman og Dan Aykroyd. Alt hvad der er bygget ovenpå disse grundstøtter er varmt, kærligt og følsomt.

En bestemt enke
Jessica Tandy spiller den ældre enke Miss Daisy, der er rig og bor alene i en stor, smuk stenvilla med tilhørende blomsterhave og en sort tjenestepige.

Da hun en dag kører galt i sin bil, hyrer hendes søn Boolie en privatchauffør til hende, selvom hun stædigt hævder, at hun sagtens kan klare sig selv. Med tiden vinder chaufføren Hoke dog hendes tillid og bliver hendes bedste ven.

Enkel historie
Det er en film bygget over en enkel historie, der følger en stabil, ensrettet linje. Det er således ikke de store udsvings film, men det gør dog på ingen måde filmoplevelsen kedelig.

Hurtige spring
Det eneste lidt kantede ved filmen er dens hang til at "ville hurtigt videre". I starten generer de mange korte scener med forskellige situationer, hvor Miss Daisy skælder ud og er strid: det forekommer staccato. Mod slutningen springes der pludselig flere gange i tiden. Det er både forvirrende og virker "billigt".

Livsbekræftende
Men alt i alt er "Driving Miss Daisy" vellykket og livsbekræftende. Forudsigeligheden er begrænset, men når den er der, er det i en "hyggelig" og ikke vammel variant!

Knivskarp oprigtighed
Uden egentlige højdepunkter og højspænding, men filmen berører til gengæld livet og døden med knivskarp oprigtighed.
Anmeldt i 1995 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Driving Miss Daisy

Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7
Fakta om filmen
1989, USA, Drama, 94 min
Dansk titel: Chauffør for Miss Daisy
Instr: Bruce Beresford Prod: Richard D. Zanuck  Manus: Alfred Uhry  Foto: Peter James  Klip: Mark Warner  Mus: Hans Zimmer  
Medvirkende:
Jessica Tandy (Miss Daisy Werthan)
Morgan Freeman (Hoke Colbum)
Dan Aykroyd (Boolie Werthan)
Patti LuPone (Florine Werthan)
Esther Rolle (Idella)
Priser:
AA, Bedste makeup
AA, Bedste manuskript
AA, Bedste skuespillerinde (Tandy)
AA, Bedste film
AAN, Bedste kostumedesign
AAN, Bedste scenografi
AAN, Bedste klipning
AAN, Bedste birolle skuespiller (Aykroyd)
AAN, Bedste skuespiller (Freeman)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.