3472 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Papillon
På et af de mest umenneskelige fængsler gennemlever fangerne ubeskrivelige mareridt og drømmer kun om at slippe væk.
UHYGGELIGT EFFEKTIVT FÆNGSELSDRAMA
Klassisk barsk fængselsdrama, som man ikke så let slipper. En nervepirrende og effektivt frastødende skildring af de umenneskelige vilkår, som Henri Charrière gennem en lang årrække oplevede på et uskønt fængsel i 1920’erne.

Flugtsikkert fængsel
Steve McQueen agerer Charrière med tilnavnet ’Papillon’. Da han første gang ankommer til det flugtsikre fængsel, der er placeret på en ø langt ude i havet, er han fast besluttet på, at han så hurtigt som muligt vil slippe væk derfra.

Da første flugtforsøg mislykkes, havner han to år i den mest rædselsvækkende isolation, hvor han er så tæt på at dø, som det næsten overhovedet er muligt.

Men ’Papillon’ giver ikke så let op, stærkt bakket op af den medindsatte Luis Dega (Dustin Hoffman), der har pengene, hvis nogle skal stikkes.

Umenneskelige fængselsforhold
Filmen er et af de mere solide bud på en skildring af umenneskelige fængselsforhold. Steve McQueen spiller forbilledligt i en uhyggeligt krævende rolle, med strålende modspil fra en Dustin Hoffman i topform.

Meget smukke optagelser
Optagelserne er meget smukke, i en perfekt kombination mellem on location og overbevisende scenografi i fængslet.

Man må ofte knuge hænderne og tørre sveden af panden - dette er en effektivt dramatisk og meget virkelighedstro fængselsfilm med spænding fra start til slut.
Anmeldt i 2005 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Papillon

Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7
Fakta om filmen
Dansk titel: Papillon
Instr: Franklin J. Schaffner Prod: Robert Dorfmann, Franklin J. Schaffner  Manus: Dalton Trumbo, Lorenzo Semple Jr.  Baseret på: roman af Hanri Charrière  Foto: Fred J. Koenekamp  Klip: Robert Swink  Mus: Jerry Goldsmith  
Medvirkende:
Steve McQueen (Henri 'Papillon' Charriere)
Dustin Hoffman (Louis Dega)
Victor Jory (Indian Chief)
Don Gordon (Julot)
Anthony Zerbe (Toussaint Leper Colony chief)
Robert Deman (Maturette)
Woodrow Parfrey (Clusiot)
Bill Mumy (Lariot)
Val Avery (Pascal)
Priser:
AAN, Bedste musik
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.