3472 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Gone with the Wind
Den amerikanske borgerkrig ødelægger idyllen på landejendommen Tara, men den stædige pige Scarlett giver ikke så let op.
HØJSPÆNDT DRAMATISK
Næsten fire timer i en højdramatisk heksekedel; "Gone with the Wind" er hård kost, men de mest standhaftige skal nok få meget godt ud af de mange scener.

Scarlett O'Hara er omdrejningspunktet i dramaet, der udspiller sig i årene før, under og efter Den amerikanske Borgerkrig.

Kærligheden længe leve
Den unge Scarlett er grundigt skuffet over, at hun ikke kan få sin store kærlighed, Ashley Wilkes, men hun er fast besluttet på, at hun nok skal kunne få ham overbevist.

En effektiv tyran
I lange perioder er Ashley af sted som soldat i krigen, og imens er Scarlett en rigtig effektiv tyran, der sætter alt og alle på plads. Hun møder dog snart sin overmand i den rige, Rhett Butler, der er ekspert i netop dét at sætte folk på plads.

Overvældende drama
Kærlighedsdramaet er overvældende, selv for en udspekuleret lille rad som Scarlett, men hun er vant til at få sin vilje. Denne gang kan det dog være, hun bliver den lille i spillet.

En kende trættende
Fire timer mellem solide kulisser, teatralsk skuespil og højtidelig underlægningsmusik bliver en kende trættende, men filmen er og bliver et monument af de store i Hollywoods historie.

Teknisk gennemarbejdet
Ikke alene er den en ualmindeligt flot og teknisk gennemarbejdet produktion, den er også en historisk præcis og atmosfærefyldt film, der kommer omkring mange personer og begivenheder.

Dominerende hovedrolle
Clark Gables præstation hører til blandt de mere underholdende; han går lidt ud over det teatralske, der ofte prægede især storladne film fra tiden før Anden Verdenskrig. Vivien Leigh er god i den i mere end én forstand dominerende hovedrolle.
Anmeldt i 2005 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Gone with the Wind

Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7
Fakta om filmen
1939, USA, Drama, 224 min
Dansk titel: Borte med blæsten
Instr: Victor Fleming Prod: David O. Selznick  Manus: Sidney Howard  Baseret på: roman af Margaret Mitchell  Foto: Ernest Haller  Mus: Max Steiner  
Medvirkende:
Clark Gable (Rhett Butler)
Vivien Leigh (Scarlett O´Hara)
Leslie Howard (Ashley Wilkes)
Olivia de Havilland (Melanie Hamilton)
Thomas Mitchell (Gerald O´Hara)
Barbara O´Neil (Ellen O´Hara)
Evelyn Keyes (Suellen O´Hara)
Priser:
AA, Bedste interiørdekorationer
AA, Bedste klipning
AA, Bedste farvefotografering
AA, Bedste manuskript
AA, Bedste instruktør
AA, Bedste birolle skuespillerinde (McDaniel)
AA, Bedste skuespillerinde (Leigh)
AA, Bedste film
AAN, Bedste specialeffekter
AAN, Bedste lyd
AAN, Bedste musik
AAN, Bedste birolle skuespillerinde (De Havilland)
AAN, Bedste skuespiller (Gable)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.