3467 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

K-19: The Widowmaker
Under den kolde krig går det hul på en af reaktorerne ombord på den russiske hærs ubådsstolthed, og det er op til kaptajnen at træffe beslutningerne.
EN ATOMUBÅD I ALVORLIG KRISE
Den kvindelige instruktør, Kathryn Bigelow, har hér kastet sig over et noget mere "dybsindigt" projekt, som selveste Harrison Ford blev så betaget af, at han ud over at spille hovedrollen, også har co-produceret.

I den kolde krigs rasen
I den kolde krigs rasen stævner den russiske hærs atomubådsstolthed, "K-19", ud med kurs mod USA, men der skal ikke gå mange undervandssømil, før en af reaktorene sprænger læk, og katastrofen lurer.

Ramme alvor
Pludselig er begivenhederne om bord på "K-19" ikke længere bare kedsommelige øvelser, nu er det ramme alvor, og kaptajnen står med et meget svært valg: Skal han sænke ubåden og lade sig redde af amerikanerne, eller skal han forsøge at reparere reaktoren og sejle videre med den russiske ære i behold?

Vi ved godt, hvad vi ville have valgt, og underkaptajnen er da også godt og grundigt sur over kaptajnens beslutning om at forsøge at reparere rekatoren.

Under kraftig bestråling
To besætningsmedlemmer ad gangen bliver sendt ind i reaktoren i utilstrækkelige "sikkerhedsdragter", og mand efter mand vender dødeligt syg ud fra rummet efter at have tilbragt ti minutter under kraftig bestråling.

Gru & væmmelse
Beskrivelsen af dette forløb er filmens absolutte force, hvor rædslen i bogstaveligste forstand stråler ud af scenerne og efterlader tilskueren i en tilstand af gru og væmmelse.

Klichémættet ubådsaction
Hvad der ligger udenfor denne kerne af ubehag er præget af mere overfladisk og klichémættet ubådsaction, men alt i alt fremstår "K-19" stærkt og solidt - klaustrofobisk takket være den flotte fotografering i nøjagtigt genskabte størrelsesforhold.
Anmeldt i 2004 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
K-19: The Widowmaker

Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7
Fakta om filmen
2002, USA, Action, 138 min
Dansk titel: K19 - The Widowmaker
Instr: Kathryn Bigelow Prod: Kathryn Bigelow, Edward S. Feldman, Sigurjon Sighvatsson, Chris Whitaker  Manus: Christopher Kyle  Foto: Jeff Cronenweth, Anthony Nocera  Klip: Walter Murch  Mus: Klaus Badelt, Geoff Zanelli  
Medvirkende:
Harrison Ford (Alexei Vostrikov)
Liam Neeson (Mikhail Polenin)
Sam Spruell (Dmitri)
Peter Stebbings (Kuryshev)
Christian Camargo (Pavel)
Roman Podhora (Lapinsh)
Joss Ackland (Marshal Zelentsov)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.