3467 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Brubaker
Som hemmeligt "indsat" erfarer den nye fængselsinspektør, at forholdene på fængslet skal ændres. Men han har ikke politikerne på sin side.
BARSKT FÆNGSELSPORTRÆT
Henry Brubaker udsætter sig frivilligt for et ophold i et fængsel. Han vil gennemgå alle pinsler og plager på lige for med de andre indsatte, men det skal snart vise sig, at han i virkeligheden er den nye fængselsinspektør, der på denne smarte måde har kunnet inspicere forholdene fra første parket.

Bedre tider på vej?
Nu venter storstilede ændringer af fængselsforholdene - til stor glæde for de sædvanligvis mishandlede indsatte. Men der skal ikke gå længe, før Brubakers ændringer bremses af politikerne med magten.

Første time er bedst
Filmens første time er også den bedste. Her præsenteres vi for en grov og barsk hverdag i et gammeldags fængsel, hvor vold og magt prioriteres foran alt andet.

Mister intensitet
Da først Brubaker er "sprunget ud" som fængselsbetjent, mister filmen noget af sin barske fængselsintensitet og bruger i stedet al sin energi på en næsten biografisk gennemgang af inspektørens viljestærke kamp for fængslet.

Ærgerlig rørstrømskhed
Det hele slutter ikke overraskende i en rørstrømskhed, der ikke hænger sammen med resten af filmens kynsiske udtryk, der i starten gav både gåsehud og fængslede tilskueren - i overført betydning.
Anmeldt i 2004 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Brubaker

Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7
Fakta om filmen
Dansk titel: Brubaker - en bombe under systemet
Instr: Stuart Rosenberg Prod: Ron Silverman  Manus: W.D. Richter  Baseret på: historie af W.D. Richter og Arthur Ross  Foto: Bruno Nuytten  Klip: Robert Brown  Mus: Lalo Schifrin  
Medvirkende:
Robert Redford (Henry Brubaker)
Yaphet Kotto (Richard "Dickie" Coombes)
Jane Alexander (Lillian)
Murray Hamilton (Deach)
David Keith (Larry Lee Bullen)
Morgan Freeman (Walter)
Matt Clark (Purcell)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.