3472 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Affliction
Landsbybetjenten har alt for længe fortrængt sin traumatiske barndom og gør for sent op med den.
DEN SVÆRE BARNDOMS EFTERVEER
Nick Nolte er overbevisende i dette drama om landsbybetjenten Wade Whitehouse, der døjer med store traumer fra sin barndom.

Her terroriserede hans alkoholiske far (James Coburn) hverdagen. Som voksen har Wade svært ved at bearbejde sine problemer, han er indadvendt og ustabil. Han har alt for længe fundet sig i for meget fra folk omkring sig. Han er blevet hundset rundt med og behandlet som et lille barn.

Slut med at fortrænge
Men der kommer et tidspunkt, hvor Wade har fået nok - han vil ikke blive ved med at fortrænge.

Det er de små problemer i hverdagen, som sætter skub i de ækle minder fra barndommen. Wade er blevet skilt, og han ser ikke sin datter særlig tit. Når han endelig ser hende, ved han ikke rigtig, hvad han skal stille op. Han handler forkert, og snart kommer ekskonen for at hente datteren. Wade ser stadig sine gamle forældre. Faderen er uforandret; drikfældig og tyrannisk.

En smule trøst finder Wade i kæresten Margie (Sissy Spacek), men hvor længe kan han holde på hende?

Med et skær af banalitet
"Affliction" er en veldrejet og spændende film med glimrende skuespil. Man venter hele tiden på en forløsning, en eksplosion, og manuskriptet gemmer ganske rigtigt på noget. Men det er netop i filmens slutfase, at man føler sig snydt. Der er slet ikke den nerve og spænding i klimakset, som man havde håbet på. Det hele får pludselig et lille skær af banalitet over sig.

Stemningsmættede billeder
Men trods alt er der ingen ærgerlig slutning, som kan røre ved resten af filmens udmærkede opbygning. Fotograferingen er udtryksfuld og malende, billederne er spækket med stemning.
Anmeldt i 1998 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Affliction

Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7
Fakta om filmen
1997, USA, Drama, 109 min
Dansk titel: jagede, Den
Instr: Paul Schrader Prod: Linda Reisman  Manus: Paul Schrader  Baseret på: roman af Russell Banks  Foto: Paul Sarossy  Klip: Jay Rabinowitz  Mus: Michael Brook  
Medvirkende:
Nick Nolte (Wade Whitehouse)
Sissy Spacek (Margie Fogg)
Mary Beth Hurt (Lillian)
James Coburn (Glen Whitehouse)
Jim True (Jack Hewitt)
Willem Dafoe (Rolfe Whitehouse)
Marian Seldes (Alma Pittman)
Charles Powell (Jimmy Dane)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.