4240 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

About Schmidt
Efter mange årtier i samme trummerum skal en netop pensioneret herre forsøge at få dagligdagen til at give mening.
LIVETS SENE KAPITEL
En film af helt uventet styrke: Rørende, morsom, alvorlig og fyldt med stof til eftertanke. Den garvede Jack Nicholson bærer filmen et langt stykke hen ad vejen, men han bakkes flot op af en fabelagtig historie.

Stærk i detaljen
"About Schmidt" er utroligt stærk i detaljen. I sin underfundigt menneskekloge karakteristik af livets sene kapitel hos den netop pensionerede Warren Schmidt rammer filmen det væsentlige i både op- og nedture uden på noget tidspunkt at blive hverken sentimental eller overstadig.

De små tråde
Filmen trækker i de små tråde, billedet er skarpt og roligt, detaljerne får lov at hvile i sig selv, kun akkompagneret af Rolfe Kents næsten helt igennem sympatiske genreblandings-musikprodukt.

Afbræk fra konen
Warren Schmidt er netop blevet pensioneret fra det forsikringsselskab, hvor han har arbejdet igennem årtier. Nu er han pludselig tvunget til at vænne sig til livet uden det daglige afbræk fra konen gennem 42 år. I et forsøg på at flygte bare en smule fra det hele, bliver Warren i al hemmelighed fadder til en afrikansk dreng.

Afløb for frustrationer
I brevene til drengen får Warren afløb for nogle af sine frustrationer, men en uventet begivenhed skal snart få ham på andre tanker. Samtidig venter datterens bryllup forude, og det er ikke nemt at kapere, når svigersønnen mildest talt er lidt af en type.

I en klasse for sig
Jack Nicholson er - helt som ventet - i en klasse for sig. Det er efterhånden blevet til en kliché i medierne, at han aldrig har været bedre, men det passer!

Under huden
I "About Schmidt" kommer vi for alvor ind under huden på den store skuespiller. Han viser nogle kvaliteter, der har ventet på at komme op til overfladen. Det er så overbevisende, at man må knibe sig selv i armen - og ind imellem knibe en tåre.

Mindre dybde i birollerne
Man kan ikke sige, at de andre skuespillere blegner ved siden af Nicholson, men der er ingen af de andre roller, der har samme dybde og intensitet som hans. Bedst blandt birollerne er Kathy Bates som storsnakkende, sexglad mor til Schmidts kommende svigersøn.

Gennemarbejdet
Man vil kunne huske talrige enkeltscener fra filmen, fordi de er så gennemarbejdede og velskrevne. Både de sørgmodige og de humoristiske scener står så stærkt, at man kun kan lade sig rive med - fuldstændigt.
Anmeldt i 2002 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2016
Udskriftsvenlig udgave
About Schmidt

Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7
Fakta om filmen
2002, USA, Drama, 125 min
Dansk titel: Rundt om Schmidt
Instr: Alexander Payne Prod: Michael Besman, Harry Gittes  Manus: Alexander Payne, Jim Taylor  Foto: James Glennon  Klip: Kevin Tent  Mus: Rolfe Kent  
Medvirkende:
Jack Nicholson (Warren Schmidt)
Hope Davis (Jeannie Schmidt)
June Squibb (Helen Schmidt)
Kathy Bates (Roberta Hertzel)
Dermot Mulroney (Randall Hertzel)
Howard Hesseman (Larry Hertzel)
Len Cariou (Ray Nichols)
Angela Lansbury ((stemme))
Priser:
CAN-N, Palme d´Or-nominering
GG, Bedste manuskript
GG, Bedste skuespiller (Nicholson)
GG-N, Bedste instruktør
GG-N, Bedste birolleskuespillerinde (Bates)
GG-N, Bedste film
RB-N, Bedste amerikanske film
AAN, Bedste birolleskuespillerinde (Bates)
AAN, Bedste skuespiller (Nicholson)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.