3473 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Von Ryan´s Express
En amerikansk oberst i det besatte Italien iværksætter en storstilet flugtaktion.
SLAGFÆRDIG KRIGSFILM
En Anden Verdenskrigsfilm der leverer varen: Masser af spænding og krigsstemning, hårdt optrukne roller og en storslået iscenesættelse.

Oberst Joseph von Ryan ankommer til en italiensk lejr for britiske krigsfanger. Da hele lejren senere skal transporteres med nazitog, iværksætter von Ryan en storstilet flugtaktion, hvor de tyske soldater på toget elimineres, og de allierede klæder sig i nazisternes uniformer.

En farefuld færd
Det bliver en farefuld færd gennem landskabet, men det er von Ryans uomtvistelige plan at bringe toget ind i det neutrale Schweiz.

Efter en halv times stilstand i starten, begynder filmen at tage form, og man fornemmer til sin store fryd, hvor det bærer hen.

Overbevisende iscenesættelse
På trods af det ganske opdigtede krigsplot, lader man sig helt og holdent føre med - dette takket være blandt andet solidt skuespil og en meget overbevisende iscenesættelse af veteraninstruktøren Mark Robson.

Guf for krigsfilmselskere
I særlig grad scenerne om bord på toget er spændingsmættede: Sekvensen hvor toget bliver angrebet af tyske jagerfly i det norditalienske bjerglandskab er guf for krigsfilmselskere.
Anmeldt i 2001 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Von Ryan´s Express

Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7
Fakta om filmen
1965, USA, Krig, 111 min
Dansk titel: Von Ryans express
Instr: Mark Robson Prod: Saul David  Manus: Wendell Mayes, Joseph Landon  Baseret på: roman af David Westheimer  Foto: William H. Daniels  Klip: Dorothy Spencer  Mus: Jerry Goldsmith  
Medvirkende:
Frank Sinatra (Col. Joseph L. Ryan)
Trevor Howard (Major Eric Finchan)
Raffaella Carrà (Gabriella)
Brad Dexter (Sergeant Oriani)
John Leyton (Orde)
Edward Mulhare (Cpt. Costanzo)
James Brolin (Private Ames)
Adolfo Ceri (Battaglia)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.