3472 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Pledge, The
En netop pensioneret betjent tager en sidste sag og havner i et net, han ikke kan komme ud af igen.
ROLIG SPÆNDINGSFILM
Skuespilleren Sean Penn overbeviser som instruktør med "The Pledge", en afdæmpet nervefyldt historie, der går tæt på en hårdt prøvet mand og hans definitive sammenbrud.

Sympatisk drabsbetjent
Jack Nicholson spiller med stor kraft den sympatiske drabsbetjent, Jerry Black, der er lige ved at gå på pension, da en ny sag dumper ind på kontoret.

Usikkerhed om drabsmanden
Endnu en lille blond pige er blevet voldtaget og myrdet, et blandt flere tilsvarende mord. En af byens unge betjente får hurtigt dømt den enfoldige indfødte, Toby Wadenah (Benicio Del Toro i en pragtfuld birolle), men Jerry føler sig ikke sikker på, at Toby er morderen.

En besættelse
Jerry har lovet det sidste offers mor, at han nok skal finde morderen, og dette bliver en besættelse for ham. Han flytter ud i bjergene, hvor han kan slappe af med lidt lystfiskeri, han forelsker sig i en lokal kvinde og køber en lille tankstation.

Men kvinden har en datter, der lige nøjagtig er i farezonen for at blive næste offer for morderen, så Jerry er selvsagt på tæerne og betragter enhver ualmindelig tilnærmelse mod pigen som en trussel.

Kærkommen variation
"The Pledge" er en kærkommen menneskelig variation over et kendt drabsagstema. Jack Nicholson tilfører betjentrollen nye og stærke dimensioner i en vidunderlig præstation. Det er længe siden, han er blevet tilbudt så god en rolle.

Større råderum
Det behagelige tempo og den upoppede fortællestil er en skøn kombination, der giver filmen meget større råderum og tillader fine nuancer at træde frem.

Fyldt med kontraster
Smukke billeder fra Nevadas natur medvirker til at skabe stærke kontraster. "The Pledge" er i det hele taget fyldt med kontraster og munder ud i en overrumplende slutning, der er ganske tankevækkende.
Anmeldt i 2001 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Pledge, The

Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7
Fakta om filmen
2001, USA, Thriller, 128 min
Dansk titel: Løftet
Instr: Sean Penn Prod: Michael Fitzgerald, Sean Penn, Elie Samaha  Manus: Jerzy Kromolowski, Mary Olson-Kromolowski  Baseret på: bog af Friedrich Dürrenmatt  Foto: Chris Menges  Klip: Jay Lash Cassidy  Mus: Klaus Badelt, Hans Zimmer  
Medvirkende:
Jack Nicholson (Detective Jerry Black)
Patricia Clarkson (Margaret Larsen)
Robin Wright Penn (Lori)
Helen Mirren (Doctor)
Tom Noonan (Gary Jackson)
Vanessa Redgrave (Annalise Hansen)
Mickey Rourke (Jim Olstad)
Sam Shepard (Eric Pollack)
Lois Smith (Helen Jackson)
Harry Dean Stanton (Floyd Cage)
Benicio Del Toro (Toby Jay Wadenah)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.