4240 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

For frihed og ret
Om den danske befolknings op- og nedture i årene fra 1820 og frem til den frie forfatning i 1849.
TUNG HISTORISK SKILDRING
I dag fungerer Svend Methlings "For frihed og ret" mest som en underholdende line up af datidens store skuespillere. Der er rigtigt mange af dem, og de gør det sådan set ganske overbevisende. Historien er imidlertid for tung og farveløs til at gøre filmen rigtigt medrivende.

Imod kongestyret
Ebbe Rode spiller den centrale og opdigtede hovedperson, der rejser landet rundt for at tilkendegive sine frustrationer: Han er imod kongestyret i landet og vil arbejde for mere magt til folket.

Politiske op- og nedture
På sine rejser møder han mange prominente herrer - og et par yndige kvinder - og må igennem mange politiske op og -nedture, før den fri forfatning er en realitet.

Grundig gennemgang
Der er ingen tvivl om, at filmen i 1949 var en slags officiel markering af hundredeåret for grundlovens fødsel. Som historisk dokumentar står den i dag svagt. Det kræver en solid historisk paratviden at kunne følge med i filmens grundige gennemgang af 1800-tallets politiske begivenheder.

Med fast hånd
Svend Methling instruerer med fast hånd. Dialogen bliver en anelse for stram, mens de spændende komponerede billeder former nogle meget flotte miljøbeskrivelser.
Anmeldt i 2001 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2016
Udskriftsvenlig udgave
For frihed og ret

Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7
Fakta om filmen
1949, Danmark, Drama, 88 min
Dansk titel: For frihed og ret
Instr: Svend Methling Manus: Leck Fischer  Foto: Annelise Reenber, Jørgen Skov  Klip: Edla Hansen  Mus: Sven Erik Tarp  
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.