3473 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Chamber, The
Modstander af dødsstraf og varm om hjertet forsøger en advokat at ændre en bombeterrorists dødsdom.
POTENTIELT BEVÆGENDE
Lidt for ufuldstændigt og rodet fortælles denne potentielt bevægende historie, og det er virkelig med en følelse af, at der manglede noget, at man forlader filmen.

Fint skuespil
Skuespillet trækker heldigvis filmen i den rigtige retning. I hovedrollen som Adam Hall ses den temmelig drengede Chris O'Donnell. Det arbejdsomme og ivrige ved hans væsen formidles flot, mens det kniber med at spille de store følelser troværdigt.

Gene Hackmans rolle som Sam Cayhall er forholdsvis lille men alligevel bredspektret. Faye Dunaway ses i en birolle som Hackmans datter Lee, men hendes præstation er desværre noget svingende.

Kan dødsdommen ændres?
Advokaten Adam Hall vil forsøge at få en dødsdom ændret for en bombeterrorist. Den fængslede, Sam Cayhall, er Adams farfar, men det er en farfar, han aldrig har set, og som han aldrig har vidst eksisterede.

Fjendtlig indstilling
Sam stiller sig meget fjendtligt overfor den unge sønnesøns-advokat. Han har besluttet sig for, at hans dødsdom ikke bliver ændret. Derfor varer det noget, inden Adam får reel kontakt til sin farfar og opdager, at han faktisk har følelser.

Svær opvækst
For at få oplysninger om sin farfar som person opsøger Adam noget af hans familie. Sams datter Lee har tydeligvis meget svært ved at fortælle om sin opvækst. Sam er et ondt menneske, der ligesom sine forfædre har været medlem af Ku Klux Klan i årevis. Historien om hvordan Sam skød en sort dreng for øjnene af sine børn er gribende forfærdelig.

Minder fra fortiden
I fængslet minder Adam således Sam om fortiden, og det bliver begyndelsen til et mere åbent forhold. Måske er Sam uskyldig i det, han er dømt for. Han vil bare ikke indrømme sin uskyld.

Suck gas!
Amerikanernes forhold til dødsstraf beskrives ualmindelig væmmeligt og meget realistisk. Tænk at så mange amerikanere nærmest opnår ekstase, når en forbryder skal i gaskammer. Demonstranter med Suck gas og roast in Peace-skilte understreger dette.

Kun en smule rørt
Filmens slutning, som vel nærmest er den, alle har ventet på, er stærk, barsk og bevægende, men på grund af filmens i øvrigt lidt overfladiske og usammenhængende struktur, så bliver man kun en smule rørt.
Anmeldt i 1998 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Chamber, The

Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7
Fakta om filmen
1997, USA, Drama, 108 min
Dansk titel: Dødskammeret
Instr: James Foley Prod: John Davis, Brian Grazer, Ron Howard  Manus: William Goldman, Chris Reese  Baseret på: roman af John Grisham  Foto: Ian Baker  Klip: Mark Warner  Mus: Carter Burwell  
Medvirkende:
Chris O´Donnell (Adam Hall)
Gene Hackman (Sam Cayhall)
Faye Dunaway (Lee Bowen)
Raymond J. Barry (Rollie Wedge)
Robert Prosky (E. Garner Goodman)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.