4240 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Een pige og 39 sømænd
En kvindelig telegrafist får hyre på et skib, hvor mændene ikke lægger fingre imellem, når det gælder kønsroller.
LAVOKTANS LYSTSPILSJUKS
Det er ærgerlige og overflødige knapt to timer, man bruger i selskab med Annelise Reenbergs, "En pige og 39 sømænd": En vaskeægte jukset komedie med alle klichéer som ingredienser og ingen solid handling som ballast.

Eksklusiv mandehørm
Den nyuddannede telegrafistinde, Else Jensen, ankommer til det skib, hun skal arbejde på med en god portion selvtillid og optimisme, men hun skal hurtigt blive mødt af en mandehørm, der ikke kan fjernes med almindelig udluftning.

Overspillet feminisme
Kvinder kan da ikke telegrafere, de kan ikke det dér med teknik, de er nogle små dumme nogle i pæne kjoler og dén slags. Måske er nogle af påstandene af og til sande, men i filmen bliver "hetzen" mod det i øvrigt overspillede feminine ganske overskruet.

Stjålne blikke
Men Else lader sig ikke så let slå ud. Hun finder sig i alle grove beskyldninger og udtalelser og nyder til gengæld alle mændenes stjålne blikke op under her og dér. Og der er en ganske særlig mand, skibselektrikeren Peter Eberhardt, som hun specielt gerne vil have kigger på sig.

Ud på rov
Når skibet lægger til kaj, stikker det meste af besætningen i land, inklusive den strikse kaptajn men eksklusive den pessimistiske og "kedelige" overstyrmand - og Else selv. Hun har nemlig lovet sig selv og kaptajnen, at hun ikke må forføre en eneste af de 39 sømænd - hvad hun jo indirekte gjorde, allerede da hun steg om bord.

Sang til den store guldmedalje
Men det kan nok være, at situationen ændrer sig. Uden at røbe for meget kan man vist roligt nævne, at Poul Bundgaard kommer til at synge til den helt store guldmedalje - og med god grund.

Forudindtaget
Plat og fyldt med vamle forudindtagede billeder på normalitet: Man SKAL fx gå i land og drikke sig stangstiv og nappe sig en pige for overhovedet at være menneske.

Det kan ikke nytte noget at blive tilbage om bord. Else er på selvmordets rand, da hun finder ud af, hvor kedelig hun er, før hun begynder at gå med i land.

Absurd forestilling
Overspillet, kedeligt spillet eller standardspillet med undtagelse af Arthur Jensen i en fin lille rolle som livstræt hovmester. Humoren er på et meget lavt plan, og Poul Bundgaards evindeligt overfriske tenor sætter sig som et klistret lag på den i forvejen mere end absurde forestilling.
Anmeldt i 2001 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2016
Udskriftsvenlig udgave
Een pige og 39 sømænd

Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7
Fakta om filmen
1965, Danmark, Komedie, 109 min
Dansk titel: Een pige og 39 sømænd
Instr: Annelise Reenberg Prod: Poul Bang  Manus: Peer Guldbrandsen, Annelise Reenberg  Foto: Ole Lytken, Aage Wiltrup  Klip: Maj Soya  Mus: Sven Gyldmark  
Medvirkende:
Birgit Sadolin (Else Jensen)
Karl Stegger (Otto Jensen)
Morten Grunwald (Skibselektriker Peter Eberhardt)
Axel Strøbye (Kaptajn Barker)
Ove Sprogøe (Bådsmand Andersen)
Poul Bundgaard (Skibskokken Alfred)
Sigrid Horne-Rasmussen (Wilhelmine Jacobsen)
Bjørn Puggaard-Müller (Overstyrmand Karlson)
Arthur Jensen (Hovmesteren)
Jan Priiskorn-Schmidt (Messedrengen Holger)
Henry Nielsen (Vognmand Christiansen)
Ole Søltoft (3. Styrmanden Niels)
Jesper Langberg (Matros Lauritsen)
Bent Vejlby (Matros Sørensen)
Valsø Holm (Matros Jensen)
Holger Vistisen (Maskinmesteren Erik)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.