3473 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Absolute Power
En hærdet tyv bliver vidne til et brutalt mord. Landets præsident er gerningsmanden, og nu er alle præsidentens mænd interesserede i tyven.
INDTAGENDE THRILLER
Selvom "Absolute Power" ikke byder på noget uovervindeligt originalt, er det alligevel en film med mange kvaliteter. Den er fortalt i et engagerende tempo med masser af spænding, og ud over selv at levere en farverig og bestemt ikke humorforladt skuespillerpræstation, trækker Clint Eastwood som instruktør også det bedste frem i store navne som Gene Hackman og Ed Harris i filmens andre ledende roller.

Aldrende mestertyv
Clint Eastwood spiller den aldrende mestertyv Luther Whitney, der i filmens begyndelse ganske uskyldigt sidder og tegner på et museum. Samme aften begår han indbrud hos en millionær og stjæler værdier for over $5 mil.. Inden han kan nå at komme af sted, bliver han imidlertid overrasket af et temmelig beruset par, der er på vej op for at kæle.

Vidne i et hemmeligt rum
Luther gemmer sig i et hemmeligt rum, hvorfra han kan se alt gennem et særligt spejl. Han bliver ikke afsløret men overværer til gengæld et mord. Det er præsidenten (Gene Hackman), der hygger sig med millionærens unge kone, men da præsidenten bliver barsk, udvikler det sig hurtigt til, at kvinden svarer igen og truer ham med en papirkniv. Desperat råber præsidenten på hjælp, og et sekund efter bliver kvinden skudt af secret service-folkene.

Præsidenten som morder
Luther Whitney ser måbende til bag spejlet, mens præsidentens folk sletter alle spor, der kunne pege på præsidenten som morder. Da Luther senere kan forlade sit skjulested, finder han imidlertid kniven med fingeraftrykkene, og han tager den med sig.

Drabssagsbetjent Frank (Ed Harris) bliver sat på sagen, og inden længe ledes han mod Luther, der må kæmpe en kamp, for at retfærdigheden kan ske fyldest - og for at undgå at blive skudt af præsidentens folk, der har indset, at Luther kan blive et stort problem for dem og nationen.

Malende udtryk
Clint Eastwood fortæller malende, udtryksfuldt og udfordrende med et hav af betagende kameravinklinger. Selvom plottet i historien stort set kun bygger på klassiske drabssags-klichéer, er livligheden og den lune humor i dialog og skuespil alligevel nok til, at man falder for filmen og føler sig dejligt opslugt fra start til slut.
Anmeldt i 1997 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Absolute Power

Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7
Fakta om filmen
1997, USA, Thriller, 122 min
Dansk titel: Absolute Power
Instr: Clint Eastwood Prod: Clint Eastwood, Karen Spiegel  Manus: William Goldman  Baseret på: roman af David Baldacci  Foto: Jack N. Green  Klip: Joel Cox  Mus: Lennie Niehaus  
Medvirkende:
Clint Eastwood (Luther Whitney)
Gene Hackman (President)
Ed Harris (Detective Frank)
Laura Linney (Luther's Daughter)
Scott Glenn (Secret Service Agent)
Judy Davis (Gloria Russell)
E.G. Marshall (Walter Sullivan)
Richard Jenkins (Michael McCarty)
Alison Eastwood (Art Student)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.